Problemele legate de calitatea aerului, inițiativele de mediu, proiectele pentru energie regenerabilă și agricultura sustenabilă domină agenda zilei. De la monitorizarea deficitară a poluării în Craiova și modernizarea spațiilor verzi în Bihor, până la creșterea numărului de prosumatori și controalele pentru subvențiile din zootehnie, subiectele oferă o imagine a eforturilor și provocărilor din diverse regiuni ale țării.
- Conform raportului Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Dolj, monitorizarea calității aerului în Craiova este deficitară din cauza stațiilor de măsurare defecte, ceea ce face ca analizele oficiale să fie incomplete. Totuși, senzorii independenți indică frecvent depășiri ale valorilor pentru PM2,5, confirmând că poluarea reprezintă o problemă gravă în oraș. După câteva zile de monitorizare cu un autolaborator mobil în zona Bariera Vâlcii, APM Dolj a raportat depășiri ale limitelor admise pentru PM10 și niveluri ridicate de PM2,5. Cu toate acestea, autolaboratorul nu va rămâne pentru o monitorizare continuă. Defecțiunile stațiilor APM Dolj datează de minim 2 ani, scrie Gazeta de Sud.
- Aproape 3.000 de gălățeni și-au instalat panouri solare şi au devenit prosumatori. Distribuția acestora variază, dar ei sunt mai concentrați în zonele rurale și pe teritoriul orașului Galați, unde condițiile pentru instalarea panourilor solare sunt mai favorabile. În perioada ianuarie – septembrie 2024, cantitatea de energie electrică produsă și livrată în sistemul energetic național de aceștia a atins valoarea de 13.448.873 kWh, transmite Viața Liberă.
- În cartierele de case din Brăila, sacii pentru colectarea selectivă a deșeurilor se împart gratuit locuitorilor, iar aproximativ 80% din străzi au primit deja pungile. Sacul albastru este destinat deşeurilor de hârtie şi carton, precum ziare, reviste sau ambalaje. Sacul verde este pentru sticla curată, fără accesorii din plastic sau metal. Deşeurile de sticlă se colectează lunar, odată cu cele vegetale. Pentru deșeurile din plastic şi metal, locuitorii din Brăila pot folosi pubela galbenă existentă, anunță Libertatea.
- Anul viitor vom avea legume românești în piețe cu o lună mai devreme. Adică în februarie, în plină iarnă. Fermierii promit că vor face tot posibilul ca recolta să fie numai bună pentru vânzare, însă efortul depus se va regăsi în prețuri. Detalii suplimentare în articolul de la Știrile ProTV.
- Primăria comunei Sânmartin din județul Bihor a demarat un proiect pentru extinderea și modernizarea spațiilor verzi, dar și pentru reducerea zgomotului urban și a poluării. Vor fi alocați cinci milioane de euro pentru amenajarea și modernizarea parcurilor din localitățile Betfia, Băile Felix, Cordău, Cihei și Sânmartin, cu o suprafață totală de 27.799 mp, transmite Bihor Online.
- Compania de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe cărbune al României, pregătește reabilitarea și modernizarea singurei hidrocentrale pe care o deține în portofoliul de generare, proiect finanțat și cu bani europeni nerambursabili din Fondul de Modernizare al UE. Valoarea totală a contractului este estimată la peste 10 milioane de euro. Aproximativ jumătate din sumă va proveni din bani europeni, scrie Profit.ro.
- În săptămâna 02 – 07 decembrie, intervalul orar 7:30 – 16:00, se vor colecta deșeurile reziduale și reciclabile din municipiul Bacău, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. În Bacău, colectarea deșeurilor reciclabile se face o dată la două săptămâni, iar în mediul rural, colectarea deșeurilor reciclabile se va face o dată pe lună. Vezi lista cu zonele în care se va face colectarea în articolul de la Ziarul de Bacău.
- Controale anunțate pentru subvențiile din zootehnie. Un ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prevede regulile care vor fi respectate la verificările efectuate pentru plățile bonus din sectorul de creștere a animalelor. Fermierii vor fi anunțați cu privire la data şi scopul controlului, în condiţiile prevăzute de procedura operațională de efectuare a controlului pe teren, precum și ale legislației în vigoare, anunță AgroIntel.
#calitateaaerului #spatiiverzi #colectareselectiva #localvegetables #urbansustainability #renewableenergy #greennews #radarulverde #stiri #revistapresei