Radarul verde: 6 mai 2025

Revista presei de mediu de astăzi aduce în prim-plan teme diverse, de la turism sustenabil și biodiversitate agricolă, până la crize climatice, legislație europeană și incidente locale cu impact ecologic. Vezi mai jos cele mai importante subiecte ale zilei, selectate din presa națională și internațională.

1. Turismul ecologic ia amploare la Marea Neagră, cu plaja Vadu, sălbatică, curată și tot mai populară, în prim-plan. Vara trecută, 40.000–50.000 de turiști au venit pentru camping, pescuit și natură, iar veniturile generate au ajuns la 2 milioane de euro, transmite Economica.net.

2. Vânzările auto au scăzut puternic în aprilie, înregistrându-se sub 10.000 de autoturisme noi, o scădere de aproape 25% față de aceeași lună din 2023. În total, în România au fost înmatriculate 15.606 vehicule, cu tot cu utilitarele ușoare, ceea ce marchează un declin de peste 19%, potrivit datelor DGPCI. Mulți români așteaptă relansarea Programului Rabla, care ar urma să înceapă în mai și să aducă tichete cu valori mai mari, scrie Profit.ro.

3. Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă din ultimele două decenii, avertizează FAO. Boala, rar întâlnită pe continent în ultimele decenii, a fost detectată în Ungaria, țară care nu mai raportase astfel de cazuri de peste 50 de ani. ONU cere măsuri urgente pentru diagnosticare și prevenire, în condițiile în care epidemia începe să afecteze și comerțul internațional: Marea Britanie a interzis deja importurile de carne și lactate din țările europene afectate și din vecinătatea acestora, anunță Tech Rider.

4. Noile reguli europene cer companiilor să arate clar ce impact au asupra mediului și societății, iar asta face ca datele de sustenabilitate să devină tot mai importante și în România. Subiectul este abordat în cel mai recent episod al Podcastului Green Report, alături de Cristina Bălan, consultant și fondatoarea CO2Later, primul specialist din România certificat în standardele internaționale de raportare Global Reporting Initiative (GRI).

5. Unite încearcă să slăbească un acord global al ONU destinat sprijinirii țărilor în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice și alte crize, potrivit unui document intern. Administrația Trump propune eliminarea unor termeni-cheie din text, precum „climă”, „egalitate de gen” și „durabilitate”, transmite Digi24.

6. În Olanda, douăzeci de fermieri au început să amenajeze benzi de biodiversitate lângă serele lor, pentru a atrage insecte benefice care pot controla în mod natural dăunătorii. Fiecare bandă are aproximativ 250 de metri pătrați și este monitorizată de cercetători de la Universitatea și Centrul de Cercetare Wageningen. Proiectul testează dacă aceste benzi de biodiversitate pot reduce nevoia de pesticide, protejând culturile de legume, flori și arbuști prin creșterea numărului de prădători naturali ai dăunătorilor, scrie AgroIntel.

7. O fabrică de panouri fotovoltaice din apropierea municipiului Galați a fost distrusă de un incendiu puternic, în urma căruia sute de panouri și echipamente de producție au fost făcute scrum. Flăcările s-au extins și la un container modular în care se aflau birourile firmei. Trei echipaje de pompieri au intervenit, însă pagubele sunt considerabile, potrivit ISU Galați. Din fericire, hala de aproximativ 500 de metri pătrați era goală în momentul izbucnirii incendiului, care pare să fi fost provocat de supraîncălzirea rețelei electrice, potrivit Știrile Protv.

8. Primarul Sighișoarei, Ioan Iulian Sîrbu, cere schimbarea legislației privind intervenția rapidă în cazurile de atac ale urșilor bruni, după ce, în noaptea de duminică spre luni, a participat alături de o echipă specializată la capturarea unui urs de aproximativ 300 de kilograme. Animalul fusese văzut frecvent în cartierul Andrei Mureșanu, punând în pericol siguranța locuitorilor, transmite G4Media.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri