Comisia Europeană aprobă deschiderea de mine în 13 state, inclusiv România, pentru minerale critice destinate industriei auto. Programul „Rabla pentru sobe” oferă 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi în zonele montane. Proiectul Neptun Deep ar putea dubla producția de gaze a României și aduce 20 de miliarde de euro în economie. În Buzău, școlile participă la concursul „Juniorii Reciclării” pentru promovarea reciclării. Primăria Sectorului 1 a aprobat construcții în Pădurea Băneasa, iar fosta groapă de gunoi din Sibiu va deveni parc fotovoltaic. Alba Iulia va lansa un sistem de bike-sharing, iar fermierii pot solicita autorizarea punctelor de sacrificare sub supravegherea ANSVSA.
1. Comisia Europeană a aprobat deschiderea de mine în 13 state, inclusiv România, pentru a asigura accesul la minerale critice necesare în industrii strategice, precum cea auto. Marți, instituția a publicat o listă cu 47 de proiecte strategice, parte a unui plan de 22,5 miliarde de euro destinat reducerii dependenței UE de țări terțe, precum China. Spania va avea un rol central în implementarea acestuia, anunță G4Media.
2. Programul „Rabla pentru sobe” va începe luni, 31 martie, oferind românilor din zonele montane 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a respins informațiile false despre o presupusă intenție a UE de a interzice sobele pe lemne, transmite HotNews.
3. Rezervele din Neptun Deep sunt estimate conservator la peste 100 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar putea dubla producția de gaze a României timp de 10-12 ani. Proiectul ar aduce cel puțin 20 de miliarde de euro în economia țării, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, joi, 27 martie, după ședința de Guvern, scrie Economica.net.
4. Școlile primare și gimnaziale din județul Buzău sunt invitate să participe la concursul „Juniorii Reciclării”, dedicat colectării separate a deșeurilor reciclabile. Înscrierile se desfășoară între 18 și 30 martie, iar elevii pot câștiga premii pentru performanțele lor în reciclare și promovarea unui mediu mai curat. Concursul încurajează formarea timpurie a unui obicei responsabil de gestionare a deșeurilor. Detalii despre concurs și înscriere în articolul de la Green Report.
5. Primăria Sectorului 1 a emis în 2024 certificate de urbanism pentru cinci construcții, inclusiv patru proiecte imobiliare lângă restaurantul Casa Albă, aflat la marginea Pădurii Băneasa. Cea mai înaltă clădire aprobată are cinci etaje. Pădurea Băneasa, una dintre cele mai mari zone verzi din apropierea Bucureștiului, a fost afectată de defrișări și dezvoltări imobiliare, ceea ce a dus la reducerea și fragmentarea sa, anunță Snoop.
6. Fosta groapă de gunoi din Dealul Dăii, Sibiu, va fi transformată într-un parc fotovoltaic finanțat din fonduri europene. Proiectul, în valoare de 40 de milioane de lei, include instalarea a 10.736 de panouri solare cu o capacitate totală de 4,83 MW, care vor produce anual peste 6.400 MWh. Energia generată va acoperi o mare parte din consumul necesar iluminatului public din municipiu, transmite Profit.ro.
7. Fermierii din zonele afectate de pesta micilor rumegătoare pot solicita autorizarea temporară a punctelor de sacrificare la nivelul exploatației, anunță ANSVSA. Procesul se va desfășura sub supravegherea medicilor veterinari, respectând condițiile stricte de igienă și bunăstare animală, scrie Agrobiznes.
8. Municipiul Alba Iulia lansează sistemul de bike-sharing „Alba Iulia Velocity”, dotat cu 300 de biciclete inteligente, atât mecanice, cât și electrice, achiziționate prin fonduri europene. Proiectul include șase stații independente energetic pentru bicicletele mecanice și 12 stații electrificate pentru cele electrice. Regulamentul de utilizare, aprobat de consiliul local, stabilește condițiile de acces și obligațiile utilizatorilor. Vezi articolul de la Adevărul pentru mai multe detalii.