Revista presei de mediu de astăzi aduce un val de anunțuri și măsuri cu impact asupra mediului și comunităților locale: de la „Rabla pentru Termopane” și planul de achiziții ecologice în instituțiile publice, până la posibila renunțare la protecția strictă a ursului. În același timp, un studiu istoric reamintește cât de vulnerabilă este România în fața secetei, în timp ce în regiune apare o nouă amenințare asupra apelor Dunării, în urma unei deversări masive de petrol. La Brașov se curăță lacurile, la Timișoara se adună textilele vechi, iar la nivel energetic, proiectele pe gaze naturale par să piardă teren.
1. Românii își vor putea schimba ferestrele vechi cu unele noi, mai eficiente energetic, cu sprijin financiar de la stat. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat joi lansarea programului „Rabla pentru Termopane”, care va fi derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu. Bugetul alocat este de 50 de milioane de lei și are ca scop reducerea pierderilor de căldură din locuințe și creșterea eficienței energetice, potrivit Știrile Protv.
2. Proiectele din România care vizează construirea unor noi centrale electrice pe gaze naturale, cu o capacitate totală instalată de 2.150 MW, menite să înlocuiască unitățile pe cărbune, riscă să nu mai fie realizate. Potrivit unei analize a ENTSO-E, organizația europeană a operatorilor de transport și sistem, din care face parte și Transelectrica, aceste investiții au șanse reduse de finalizare, deoarece, în cel mult 10 ani, ar deveni nerentabile și ar necesita dezafectare, transmite Profit.ro.
3. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi, 24 aprilie, că ursul ar trebui eliminat de pe lista speciilor strict protejate din România, pentru ca autoritățile să poată interveni mai rapid atunci când siguranța oamenilor este în pericol. Pe site-ul ministerului a fost publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care propune eliminarea etapei de gradualitate a intervenției în cazurile în care urșii ajung în intravilan. Proiectul oferă primarilor libertatea de a decide măsurile necesare, în funcție de gravitatea situației. Ministrul a precizat că actul normativ va fi adoptat „cât mai repede”, anunță Digi24.
4. Pentru prima dată, România are un plan național care stimulează instituțiile publice să achiziționeze produse și servicii ecologice. Programul Național de Achiziții Ecologice (PNAE) 2025-2030, aprobat de Guvern la propunerea Ministerului Mediului, vizează alinierea la angajamentele europene și promovarea unei economii durabile. Până în 2026, cel puțin 30% dintre achizițiile de calculatoare, mobilier și materiale de curățenie trebuie să fie verzi, cu o creștere la 50% până în 2030. Programul acordă punctaj suplimentar companiilor care poluează mai puțin și folosesc rute de transport mai scurte. Citește articolul Green Report pentru detalii suplimentare.
5. Aproximativ 82.000 de litri de petrol s-au scurs în Dunăre în timpul unui transfer pe o barjă, la 20 kilometri de Belgrad, a confirmat joi, 24 aprilie, Institutul pentru Analizarea Probelor de Apă. Incidentul a avut loc pe 21 aprilie, în portul Pancevo, la rafinăria deținută de compania Naftahem. Primele date indică o posibilă neglijență umană drept cauză. Parchetul a deschis o anchetă pentru a stabili amploarea poluării și responsabilitățile, transmite G4Media.
6. Un studiu realizat de patru cercetători români trece în revistă cele mai severe episoade de secetă din 1852 până în prezent, evidențiind impactul major asupra nivelului de trai, mai ales după cel de-Al Doilea Război Mondial. România s-a confruntat constant cu perioade de precipitații insuficiente, iar vulnerabilitatea în fața secetei rămâne ridicată și astăzi. Studiul analizează în detaliu durata și efectele celor mai lungi perioade de secetă din istoria modernă a țării. Vezi care au fost cele mai secetoase perioade din ultimii 172 de ani în articolul de la HotNews.
7. Primăria Brașov a decis să igienizeze lacurile de agrement din Noua și Poiana Brașov, afectate de vegetația crescută necontrolat și deșeurile aruncate de vizitatori. Două contracte au fost semnate cu o întreprindere familială locală specializată în lucrări de curățare a luciurilor de apă, în valoare totală de peste 250.000 de lei fără TVA. Pentru Lacul Noua sunt prevăzute și lucrări suplimentare de curățare și vopsire a marginilor de beton, pe o suprafață de 19.500 metri pătrați, scrie Biz Brașov.
8. Peste cinci tone de haine și alte materiale textile uzate au fost colectate la Timișoara. Campania continuă cu șapte puncte temporare, active câte o zi fiecare, unde locuitorii pot preda haine, pilote, covoare mici, draperii, mopuri și alte textile nefolosite. Se acceptă doar deșeuri nevoluminoase, iar limita este de 60 kg de persoană. Vezi calendarul campaniei de colectare în articolul de la Tion.ro.