Iată cele mai recente subiecte cu impact de mediu: Bulevardul Iuliu Maniu din București va trece printr-o reconfigurare urbană semnificativă, cu noi spații verzi și piste pentru biciclete. În jurul capitalei, șacalii devin o prezență tot mai frecventă, provocând îngrijorări în rândul localnicilor din cauza pagubelor aduse faunei și animalelor domestice. România înregistrează cea mai slabă calitate a aerului din Uniunea Europeană. Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie se opune tarifelor diferențiate pe intervale orare, comparându-le cu măsurile de raționalizare din perioada comunistă. Un pădurar din Bistrița-Năsăud a fost reținut pentru implicare în defrișări ilegale. AFIR a anunțat că termenul pentru depunerea cererilor de finanțare pentru energie regenerabilă în sectorul agricol și industria alimentară este 30 aprilie. În județul Gorj, aproape 45% din păduri ar putea deveni zone protejate, ceea ce ar afecta economia locală, spun autoritățile.
1. Bulevardul Iuliu Maniu, unul dintre cele mai aglomerate din București, va fi complet reconfigurat printr-un proiect de regenerare urbană. Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunță că zona va deveni mai verde, cu spații pietonale sigure și piste pentru biciclete, transformând aspectul actual, marcat de influențe post-comuniste, într-unul modern, de inspirație occidentală, anunță Profit.ro.
2. Pădurile din jurul Bucureștiului sunt pline de șacali, numărul lor fiind estimat la câteva mii. La nivel național, populația depășește 40.000 de exemplare. Urletele nocturne îi neliniștesc pe localnici, iar animalele provoacă pagube în rândul faunei sălbatice și atacă animale domestice. Deși în România nu au fost raportate atacuri asupra oamenilor, prezența lor devine tot mai vizibilă, recent fiind filmați zeci de șacali în apropierea Brăneștiului, Ilfov, scrie TVRInfo.
3. România are cea mai slabă calitate a aerului din Uniunea Europeană, potrivit raportului IQAir 2024. La nivel continental, doar patru alte țări înregistrează o poluare mai mare. Studiul, bazat pe date oficiale și senzori independenți, analizează particulele fine PM2,5, periculoase pentru sănătate și economie. În Europa, aerul cel mai curat se găsește în Islanda, iar cel mai poluat în Bosnia și Herțegovina. Mai multe detalii în articolul de la Ziare.com.
4. Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie a transmis o scrisoare deschisă Ministerului Energiei, exprimându-și îngrijorarea față de discuțiile privind introducerea tarifelor diferențiate pe intervale orare. Reprezentanții asociației resping ideea, comparând-o cu restricțiile din perioada comunistă, când resursele esențiale erau raționalizate, transmite News.ro.
5. Un pădurar din Bistrița-Năsăud a fost reținut pentru complicitate la defrișări ilegale, după ce 500 de arbori au fost tăiați ilegal. Deși inițial s-a oferit să colaboreze cu anchetatorii, acesta i-a îndrumat pe o pistă falsă, încercând să direcționeze vina către alte persoane pentru a-și proteja cunoscuții. În cele din urmă, polițiștii au descoperit că el era cel care organizase tăierile ilegale, transmite Știrile ProTV.
6. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat vineri că termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare destinate investițiilor în energie regenerabilă pentru autoconsum în sectorul agricol și industria alimentară este 30 aprilie. Aceasta este ultima prelungire a sesiunii de finanțare prin Schema de ajutor, precizează instituția, anunță Agrobiznes.
7. Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență, aproape 45% din pădurile județului Gorj ar putea deveni zone de protecție strictă, interzicând exploatarea lemnului și alte activități tradiționale. Autoritățile locale sunt îngrijorate că această măsură va afecta economia județului, sectorul forestier fiind esențial pentru locuri de muncă și venituri, scrie TVSud.
8. Ora Pământului a coincis anul acesta cu Ziua Mondială a Apei, subliniind importanța protejării resurselor naturale. În România, WWF a susținut menținerea unei zone recent inundate în Mahmudia, un refugiu pentru biodiversitate, care sprijină ecoturismul și pescuitul sustenabil. Zona riscă însă să fie drenată pentru agricultură, iar WWF, alături de localnici, cere protejarea sa permanentă, transmite G4Media.