Radarul verde: 15 aprilie 2025

De la urșii din România, mult mai numeroși decât se estima, la dispariția celui mai folosit erbicid din lume, revista presei de mediu aduce în prim-plan subiecte cu impact major asupra mediului și politicilor publice. Bucureștiul primește fonduri suplimentare pentru termoficare, Galațiul își gestionează acum deșeurile local, iar Salcea introduce o taxă pentru câinii fără stăpân. Între timp, România activează măsuri de urgență împotriva febrei aftoase, iar în Munții Făgăraș debutează un proiect european dedicat protecției pădurilor.

1. Comisia Europeană a aprobat o suplimentare de 16 milioane euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București, ridicând finanțarea totală la 270 milioane euro. Ajutorul de stat, extins până la finalul lui 2027, este acordat prin Programul Dezvoltare Durabilă, anunță Digi24.

2. Un nou studiu genetic arată că în România trăiesc între 10.500 și 13.000 de urși bruni, de aproape trei ori mai mulți decât estimările anterioare. În acest context, Ministerul Mediului propune simplificarea procedurilor de eliminare a urșilor considerați periculoși. Deși cota de prevenție pentru 2024–2025 este de 426 de exemplare pe an, anul trecut au fost uciși 381 de urși, peste jumătate fiind trofee cu medalie de aur, potrivit WWF România, transmite Europa Liberă România.

3. România ia măsuri ferme pentru a preveni răspândirea febrei aftoase, în contextul apariției a 10 focare în Ungaria și Slovacia. Au fost activate mecanismele de urgență, fiind impuse interdicții de transport din zonele afectate, controale la graniță, testări și verificări în ferme, precum și intensificarea măsurilor de biosecuritate. Până acum, au fost analizate 1.419 probe de sânge de la bovine importate, scrie Agrobiznes.

4. În 2024, noile capacități energetice pe cărbune au scăzut la cel mai mic nivel din 20 de ani, dar numărul centralelor a continuat să crească, arată Global Energy Monitor. România, care încă nu respectă Acordul de la Paris, a cerut amânarea închiderii unor grupuri pe lignit asumate prin PNRR. Doar șapte state UE, inclusiv România, sunt în afara limitelor climatice, în timp ce Europa accelerează tranziția, iar marile economii întârzie. Mai multe detalii în articolul de la Green Report.

5. Inițiativa europeană OptFor-EU – Gardienii pădurilor, lansată în 2023, începe un proiect-pilot în Munții Făgăraș. Programul reunește experți din nouă țări și îmbină cercetarea avansată cu practici forestiere durabile, pentru a proteja pădurile Europei și a combate efectele schimbărilor climatice. Proiectul este finanțat de UE și se derulează până în 2027, scrie Spotmedia.

6. Județul Galați nu mai transportă deșeurile în Vaslui, după ce, din 10 aprilie 2025, a devenit funcțional propriul depozit ecologic și stația de sortare de la Valea Mărului. Investiția, de peste 84 milioane lei, acoperă o suprafață de 15 hectare și are o capacitate de 1 milion de metri cubi, urmând să deservească județul timp de 30 de ani. Noul centru primește deșeuri municipale, dar și din construcții și demolări. Până acum, 3.100 tone de deșeuri/lună erau trimise din 59 de localități gălățene către depozitul Roșiești din Vaslui, transmite Monitorul de Vaslui.

7. În orașul Salcea (Suceava) a fost introdusă o „taxă pe câine” în valoare de 15 lei, pe care o vor plăti toți locuitorii. Primarul Ezekiel Belțic a precizat că taxa nu se aplică animalelor din gospodării, ci este destinată finanțării serviciilor pentru câinii fără stăpân. Primăria are deja un contract cu o firmă de ecarisaj, care estimează un cost de 1.100 lei pentru fiecare câine capturat și îngrijit, potrivit Știrile Protv.

8. Conglomeratul Bayer a anunțat că ar putea opri producția glifosatului, cel mai utilizat erbicid din lume, dacă nu obține protecție judiciară împotriva miilor de procese în curs. Aproximativ 67.000 de cazuri, în care se susține că substanța ar fi provocat cancer, sunt încă pe rol, iar compania a pus deoparte până acum 16 miliarde de dolari pentru despăgubiri. Bayer produce circa 40% din glifosatul folosit la nivel global. Lansat de Monsanto în 1974 sub numele Roundup, glifosatul este cunoscut drept „erbicid total”, deoarece distruge toate plantele asupra cărora este aplicat, transmite Mediafax.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri