În timp ce Pădurea Băneasa, singura pădure a Capitalei, riscă să fie transformată într-un nou șantier imobiliar, Ministerul Mediului încearcă să repare imaginea verde a României printr-o subvenție mai mare pentru mașinile electrice. Între timp, giganții băuturilor răcoritoare sunt forțați să se adapteze cerințelor ecologice, iar orașele din sudul țării au o ultimă șansă de a atrage fonduri europene pentru mobilitate urbană.
- În inima uneia dintre cele mai valoroase zone verzi ale Capitalei – Pădurea Băneasa, singura pădure a Bucureștiului și parte din Centura Verde București-Ilfov – firma SC Casa Albă intenționează să construiască blocuri de până la 5 etaje, prin schimbarea destinației inițiale a terenului, din agrement în dezvoltare imobiliară. Tot ansamblul imobiliar ar urma să ocupe 2 ha din pădure și urmărește ridicarea a 5 construcții, însă cel mai avansat demers, pentru care se cere emiterea de către Primăria Sectorului 1 a unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), și totodată cel mai controversat – în privința intrării în posesia terenului – este cel de pe spațiul verde în suprafață de 2.563 mp din spatele restaurantului Casa Albă, potrivit G4 Media.
- Achiziția de mașini electrice prin Programul Rabla va fi subvenționată cu 7.500 de euro, conform unei decizii de ultim moment a Ministerului Mediului, care majorează astfel suma propusă inițial, de 5.100 de euro. Ghidul actualizat urmează să fie aprobat în guvern pentru a deveni oficial. De ce este important Industria auto din România a făcut presiuni asupra Guvernului pentru majorarea sumelor acordate pentru mașini electrice, astfel încât să poată relansa vânzarea acestui tip de propulsie, scrie profit.ro.
- Coca-Cola și Pepsi sunt giganții băuturilor răcoritoare care se confruntă cu o decizie cu fundament ecologic. După cele din Uniunea Europeană, fabricile din India trebuie să folosească ambalaje diferite. E o măsură de reducere a deșeurile de plastic, printr-o nouă regulă care obligă giganții din domeniul băuturilor să utilizeze materiale reciclate în ambalajele lor, potrivit unei informații preluate de Știrile Pro TV.
- Oraşele din sudul ţării mai pot aplica până la 15 mai pentru fonduri pentru îmbunătăţirea mobilităţii urbane printr-un program derulat prin ADR Sud-Muntenia cu un buget de 86 mil. euro, arată Ziarul Financiar.
- Căile ferate din Luxemburg scot la pensie emblematicele vagoane Z2 (seria 2000) ale CFL, după mai bine de 30 de ani de serviciu, iar patru dintre acestea au plecat deja „spre o nouă viață” în România – și altele le vor urma în iunie, scrie LuxTimes, preluat de Economedia.
- Izvoarele din judeţul Arad, unele cu apă minerală carbogazoasă, sunt tot mai căutate, mai ales în weekend, când oamenii stau la cozi în faţa fântânilor amenajate să-şi facă stocuri pentru toată săptămâna, evitând astfel să mai cumpere apă îmbuteliată. În judeţul Arad sunt în monitorizarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) 50 de fântâni publice din mediul rural, relatează Spotmedia.
- Producători şi procesatori care deţin atestate de produse tradiţionale şi produse obţinute conform unei reţete consacrate, montane sau sunt înregistraţi pe sisteme de calitate europene vor participa, începând de joi, 10 aprilie, până sâmbătă, 12 aprilie, la Târgul de Florii, care se va desfăşura în curtea MADR, potrivit Agrobiznes.ro.
- Unii timișoreni sunt nemulțumiți de cum arată spațiile verzi îngrijite printr-o nouă metodă, care este cunoscută sub numele de cosire a ierbii în stil mozaicat. Este un tip de intervenție care protejează biodiversitatea. La Timișoara, însă, locuitorii nu prea apreciază rezultatul, pentru că, spun unii, acum parcurile par neîngrijite. Asta pentru că buruienile, în unele locuri, au și jumătate de metru, scrie Digi24.