Racheta ecologica deschide drumul Romaniei spre Marte

Specialistii romani au fost cooptati in programul spatial european

Organizatia romaneasca ARCA a fost cooptata de Agentia Spatiala Europeana pentru a participa la programul ExoMars 2016.

Programul ExoMars, coordonat de Agentia Spatiala Europeana (ESA), vizeaza explorarea planetei Marte.

ARCA este o organizatia nonguvernamentala romaneasca specializata in cercetari spatiale. Din Romania, ARCA este deocamdata singura organizatie invitata in programul ExoMars.

Prima realizare notabila a colectivului ARCA a fost racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor reutilizabil din lume, alcatuit din materiale compozite.

Reutilizarea motorului – racheta permite reducerea costurilor programelor spatiale. Pe de alta parte, materialele compozite folosite sunt „prietenoase cu mediul”, nefiind poluante in cazul in care anumite fragmente ale obiectului spatial s-ar prabusi in marile sau oceanele Terrei.

Pe baza acelorasi materiale compozite, ARCA pregateste dezvoltarea rachetei Haas 2C, capabila sa transporte o incarcatura de 300 de kilograme pe orbita terestra.

Experienta acumulata de ARCA in cei zece ani de activitate au determinat ESA sa ii solicite participarea la ExoMars.

ARCA a primit un contract in valoare de 1,1 milioane de dolari

In urma unor negocieri purtate la sfarsitul anului 2012, ARCA a primit din partea ESA un contract in valoare de 1,1 milioane de dolari. Pe parcursul contractului, ARCA va contribui la programul navei spatiale ExoMars 2016.

ARCA va testa parasutele care vor permite coborarea in siguranta a vehiculului spatial european pe suprafata planetei Marte.

In acest scop, ARCA va construi doua baloane de mare altitudine si doua vehicule de test, cantarind o jumatate de tona fiecare. Vehiculele construite de ARCA vor simula vehiculul spatial care va fi lansat spre Marte.

Unul dintre vehiculele de test, denumit DTV (Drop Test Vehicle), va fi lansat pana la altitudinea de 30 km, deasupra Marii Negre. Ulterior, DTV va fi lasat sa cada liber, pana ce va atinge o viteza de 0.8 Mach.

In acel moment, vor fi declansate parasutele de franare. In acest mod, parasutele vor fi testate in zbor, in conditii similare cu cele din atmosfera planetei Marte. Datele de zbor  vor fi transmise de la DTV la centrul de control si comanda al ARCA.

ARCA va testa  parasutele pentru nava spatiala ExoMars in 2013, pe parcursul Programului High Altitude Drop Test. Dupa incheierea programului va trebui sa calificam parasutele pentru integrarea la bordul navei spatiale ExoMars, ceea ce ii va permite sa aterizeze in siguranta pe suprafata planetei Marte„, a explicat reprezentantul ESA, Don McCoy, ExoMars Project Manager.

 

„Explorarea spatiala este obiectivul ARCA pe termen lung  si implicarea in programul ExoMars este parte a viziunii noastre. Pentru programul ExoMars, ARCA va construi sistemele de zbor care vor permite testarea si va efectua doua zboruri pentru a testa parasutele de recuperare”, a precizat, la randul sau, Dumitru Popescu, presedintele ARCA.

Misiunea ExoMars va fi lansata in ianuarie 2016 cu o racheta ruseasca Proton. Calatoria spre Marte va dura in jur de noua luni.

spot_img

Ultimele știri