Rabla pentru electrocasnice: unde, cum şi de ce reciclezi produsele electrice

Programul Rabla pentru electrocasnice s-a încheiat prematur, însă nu şi obligaţia legală a ţării de a gestiona responsabil deşeurile de acest tip, sau capacitatea fiecăruia de a recicla deşeurile electrice şi electrocasnice (DEEE | WEEE). Vă oferim un ghid parctic despre de ce este nevoie să o facem, cum şi unde.

Rabla pentru electrocasnice este o inițiativă națională menită să sprijine înlocuirea obiectelor electrice, electronice și electrocasnice vechi cu altele noi, dintr-o clasă energetică superioară, finanțată de Administrația Fondului pentru Mediu. În 2024, programul Rabla pentru electrocasnice a fost suspendat, a declarat AFM, care a motivat că anul acesta nu mai are buget pentru o nouă sesiune de finanțare.

Guvernul a introdus programul pentru a încuraja cumpărarea de electrocasnice cu consum redus de energie şi pentru a promova reciclarea echipamentelor vechi. Site-ul dedicat este www.rabla-electrocanice.ro

Statele membre UE au obligatia de a atinge o rata anuala minima de colectare de: 

  • 65% din grutatea medie din ultimii trei ani a echipamentelor electrice și electronice (DEEE, WEEE, DEE) dacă produsele au fost introduse pe piața statului membru,  
  • sau 85% daca produsele au fost produse în țară.

În Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Fondului pentru mediu pentru anul 2024 nu au fost prevăzute fonduri pentru lansarea unei sesiuni suplimentare de finanțare prin care solicitanții să beneficieze de suport financiar pentru înlocuirea echipamentelor DEEE-urilor uzate cu unele noi, mai performante din punct de vedere energetic, conform autorităților.

Programul era asemănător cu toate de tipul „rabla”. Românii se înscriau pe o platformă pe care generau vouchere pentru echipamentele electrocasnice, electrice și electronice uzate. Aceste vouchere (de diferite valori, în funcție de anumite criterii) erau folosite ulterior pentru achiziționarea unor electrocasnice mai performante privind consumul de energie.

Foto: Autocolante pe coșul Recolight la un punct de reciclare al parcării unui hypermarket din UK, 17 martie 2010. Sursa: Richard Milnes | Flickr
Foto: Autocolante pe coșul Recolight la un punct de reciclare al parcării unui hypermarket din UK, 17 martie 2010. Sursa: Richard Milnes | Flickr

Unde se pot arunca deșeurile electrocasnice, electronice și electrice

O parte importantă a programului Rabla pentru electrocasnice o reprezenta faptul că autoritățile aveau control privind reciclarea unor astfel de produse, care de altfel sunt foarte dăunatoare pentru mediu.

Conform Monitorului global al deșeurilor electronice 2024, DEEE (Deșeuri de echipamente electrice și electronice) cresc de 5 ori mai repede decât reciclarea documentată a deșeurilor electronice. În 2022 a fost produsă o cantitate de 62 de milioane de tone de deșeuri electronice, o creștere de 82% față de 2010!

Conform sursei, categoriile de DEEE reciclate la nivel mondial reprezintă:

  • 20,4 milioane de tone de dispozitive mici (jucării, cuptoare cu microunde, țigări electronice, aspiratoare), din care sunt reciclate 12%
  • 4,6 milioane de tone de DEEE din categoria echipamentelor IT precum laptopuri, telefoane mobile, dispozitive GPS, routere. Rata de colectare este de 22%. 
  • 2,4 milioane de tone de panouri fotovoltaice scoase din uz în 2030, de patru ori mai mare decât cele 600.000 de tone din 2022.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri) includ obiecte precum electrocasnice mici, accesorii pentru casă, echipamente IT, aparate medicale, jucării cu baterii și alte dispozitive care necesită electricitate sau baterii pentru a funcționa. Acestea trebuie colectate separat de deșeurile menajere pentru a preveni poluarea mediului.

Foto: Doua televizoare vechi, scoase in gradina din fata casei pentru a fi ridicate de trecatorii doritori, 3 martie 2007, UK Sursa: Dan Sumption | Flickr
Foto: Două televizoare vechi, scoase în gradina din faţa casei pentru a fi ridicate de trecătorii doritori, 3 martie 2007, UK Sursa: Dan Sumption | Flickr

Cum se pregătesc DEEE-urile pentru reciclare:

  • Protejează-le de umezeală.
  • Nu încerca să scoți acumulatorii încorporați. Predă bateriile detașabile la punctele speciale de colectare.
  • Obiectele de iluminat, precum becurile, trebuie duse separat la containerele pentru becuri și neoane.
  • În cazul echipamentelor ce conțin date personale (telefoane, laptopuri), șterge informațiile înainte de predare.

Cum și unde poți recicla DEEE

  1. Centre de colectare publice: Majoritatea orașelor din România au puncte de colectare organizate de autorități locale sau operatorii de salubritate.
  2. Magazine: Lanțurile comerciale precum Altex, Flanco, Media Galaxy, Auchan, Carrefour, Kaufland sau Metro acceptă DEEE-uri la predare. Unele magazine au programe de buy-back.
  3. Colectare la domiciliu: Servicii specializate oferă ridicarea contra cost sau gratuit (vezi și AICI), în funcție de cantitate și zonă. Contactați operatorii pentru detalii.
  4. Campanii organizate: Unele companii și autorități (inclusiv primării) organizează colectări periodice, cu ridicare de la domiciliu sau colectare la puncte provizorii amplasate pentru o perioadă determinată.

Harta Reciclării

Poți găsi AICI punctele de colectare din apropierea ta pentru a ști exact unde să-ți lași deșeurile electronice, electrocasnice sau electrice.

Evitați predarea DEEE-urilor către colectori informali. Aceștia pot dezmembra echipamentele fără a respecta normele de mediu, generând poluare prin arderea necorespunzătoare a materialelor.

Prin utilizarea metodelor corespunzătoare de reciclare, contribuim la reducerea impactului negativ asupra mediului și la recuperarea materialelor valoroase din DEEE-uri.

Foto: Reciclare de deşeu electric, 17 februarie 2012 Sursa: Alex Proimos | Flickr
Foto: Reciclare de deşeu electric, 17 februarie 2012 Sursa: Alex Proimos | Flickr

Centre de reciclare în București

În București, există mai multe centre de reciclare a DEEE. Sunt zeci de centre autorizate unde poți duce astfel de produse:

Axial – Sistem Național de Colectare DEEE – este o franciză care reprezintă serviciile a cinci operatori regionali autorizați pentru colectarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice, dar și a deșeurilor de baterii și acumulatori. Compania deține centre de colectare a deșeurilor în Bucurșeti și alte 25 de județe din România.

Colectează.ro – este o platformă care reciclează orice produs care intră în priza sau funcționează pe baterii, inclusiv baterii portabile și non-auto, corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente.

Ecotic – organizația producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice din România care gestionează DEEE în numele a aproape 700 de producători și importatori afiliați. Compania asigură și supraveghează procesul de preluare, transport, dezmembrare și reciclare.

Respo.ro – O altă opțiune este să comanzi online cutia Respo, în care poți introduce echipamente electrice de mici dimensiuni. După ce se umple, o poți duce la magazinele partenere care colectează, o poți scoate din casă când vine firma de gunoi sau poți să suni la numărul de telefon 0800 444 800, serviciul de colectare gratuit de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție.

Unde reciclăm – platforma dezvoltată de Asociația Environ integrează centrele și punctele de colectare din România pentru DEEE și baterii uzate. Intrând pe platformă, vei fi ghidat către cel mai apropiat punct de colectare din zona în care te afli.

Serviciul Local de Colectare – Dacă suni la TelVerde 0800 444 800 vei fi în contactat de serviciul local de colectare pentru a stabili ziua și intervalul orar în care se vor ridica DEEE. Termenul în care vei fi apelat este de 3 zile lucrătoare, iar persoanele juridice primesc documente necesare de casare. 

Pericolul deșeurilor electronice, electrocasnice și electrice – care e perioada de biodegradare

În fiecare an, milioane de dispozitive electrice și electronice sunt aruncate, fie pentru că se defectează, fie pentru că devin depășite. 

Aceste dispozitive pot reprezenta o amenințare pentru sănătate și mediu dacă nu sunt eliminate și reciclate corespunzător.

Impactul deșeurilor electronice 

Articole comune din fluxurile de DEEE includ computere, telefoane mobile, aparate electrocasnice mari și echipamente medicale. O mare parte din aceste deșeuri este procesată în mod necorespunzător, depozitată sau chiar exportată ilegal, adesea către țări cu venituri mici și medii. 

Activitățile nesigure de reciclare, precum arderea deschisă, utilizarea băilor acide sau dezmembrarea manuală pot elibera până la 1.000 de substanțe chimice toxice, inclusiv neurotoxine precum plumbul. 

Aceste activități afectează în mod disproporționat femeile însărcinate și copiii, care sunt mai vulnerabili din cauza stadiului lor de dezvoltare, conform OMS.

Riscurile pentru sănătate și mediu 

Substanțele toxice din DEEE, precum mercurul și plumbul, sunt periculoase. Practicile nesigure de gestionare a acestor deșeuri duc la contaminarea aerului, apei și solului, poluanții având capacitatea de a se răspândi la distanțe mari. 

Copiii sunt cei mai afectați, deoarece sunt adesea implicați în activități de colectare și reciclare nesigure, ceea ce îi expune direct la substanțe periculoase.

Conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), aproximativ 16,5 milioane de copii lucrau în 2020 în sectoarele industriale, inclusiv în procesarea deșeurilor!

Activitățile informale de reciclare a DEEE-urilor sunt considerate una dintre cele mai periculoase forme de muncă infantilă, expunând copiii la substanțe toxice și accidente.

În plus, rata de colectare a DEEE în UE a fost sub baremul impus pentru anul 2019.

Foto: Fosta vice-presedinte a Comisiei Europene Neelie Kroes la centrul DEEE, Nairobi, 27 septembrie 2011 Sursa: Neelie Kroes | Flickr
Foto: Fosta vice-presedinte a Comisiei Europene Neelie Kroes la centrul DEEE, Nairobi, 27 septembrie 2011 Sursa: Neelie Kroes | Flickr

În cât timp se descopun DEEE-urile?

Generarea anuală de deșeuri electronice: În 2019, la nivel mondial, s-au generat 53,6 milioane de tone de deșeuri electronice, echivalentul a 7,3 kg per capita. Se estimează că această cantitate va crește cu aproximativ 3,5% anual, ajungând la 74,7 Mt până în 2030. 

În 2022, la nivel global s-au produs peste 62 de miliarde de kilograme de Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE), ceea ce înseamnă o medie de 7,8 kg pe cap de locuitor. Din această cantitate, doar 13,8 miliarde kg (22,3%) au fost colectate și reciclate corespunzător. Reciclarea adecvată ar reduce necesitatea extragerii anuale a peste 900 de miliarde de kilograme de minereu și ar permite recuperarea de metale în valoare de aproximativ 90 de miliarde de dolari, conform studiului Global E-Waste Monitor 2024.

💡 Știai că?

În numai 12 ani, cantitatea de deșeuri electronice generate anual la nivel mondial aproape că s-a dublat.

Deșeurile electronice comparativ cu deșeurile totale: Lumea generează aproximativ 2 miliarde de tone de deșeuri anual, dintre care 53,6 milioane de tone în 2019 erau deșeuri electronice, reprezentând aproximativ 2,7% din totalul deșeurilor produse global. 

Deșeurile electronice nu sunt potrivite pentru gropile de gunoi: Plasticul din deșeurile electronice poate dura până la 1 milion de ani să se descompună, iar aluminiul și alte metale – între 50 și 500 de ani.

Unele componente din deșeurile electronice vor polua mediul în loc să se biodegradeze. 

Producția de deșeuri electronice consumă multe resurse: fabricarea unui singur computer și a ecranului său necesită cel puțin 240 kg de combustibili fosili, 22 kg de substanțe chimice și 1,5 tone de apă, conform unui studiu al ONU. Aceasta depășește greutatea unei mașini. 

Acorduri internaționale

Convenția de la Basel reglementează circulația transfrontalieră a deșeurilor periculoase și eliminarea acestora. Este un acord internațional amplu care urmărește să abordeze problemele legate de gestionarea deșeurilor periculoase, inclusiv a deșeurilor electronice. 

În 2019, Amendamentul Ban la Convenția de la Basel a intrat în vigoare, interzicând transportul deșeurilor periculoase, inclusiv a deșeurilor electronice, din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), din statele Comisiei Europene și Liechtenstein către alte state semnatare ale Convenției.

Convenția de la Basel organizează programe și ateliere pentru a dezvolta și implementa ghiduri privind gestionarea ecologică a deșeurilor electronice. 

De asemenea, oferă statelor îndrumări pentru a face distincția între deșeuri și non-deșeuri și pentru a reglementa circulația transfrontalieră a acestora.

Există și convenții regionale, precum Convenția de la Bamako (Mali) și Convenția de la Waigani (Papua Noua Guinee). Aceste convenții au apărut ca răspuns la Convenția de la Basel și urmăresc să restricționeze și mai mult mișcarea deșeurilor periculoase, inclusiv a deșeurilor electronice, în țările africane și, respectiv, din Pacificul de Sud.

Regulament UE: Directiva-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE modificată prin Directiva (UE) 2018/851) stabilește obiective pentru pregătirea și pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor municipale. Acestea sunt obligatorii din punct de vedere legal.

Romania plăteste, în prezent, amenzi la UE pentru gestionarea defectuasă a deşeurilor.

CITEŞTE ŞI:

Cum reciclăm gratuit deșeurile electrice și electronice (DEEE)

Iași: Reciclează deșeul electric și poți merge la teatru sau operă

#reciclareDEEE #managementulDEEE #reciclareelectrrocasnice #deseurielectrocasnice #reciclarecorecta #undereciclamelectrice #WEEE #rablapentruelectrocasnice

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri