"Cu minele curate!", expozitie foto in Bucuresti

La comemorarea a 24 de ani de la accidentul de la Cernobil, fundatia TERRA Mileniul III va invita in Pasajul Universitatii, la expozitia foto „Cu minele curate!”.

Evenimentul are drept scop informarea publicului privind impactul social si de mediu al inchiderii minelor de uraniu in ultimii ani.

In Romania majoritatea minelor de uraniu sunt inchise, in curs de ecologizare si doar una se mai afla in exploatare, la Crucea, in judetul Suceava. Industria nucleara, dependenta de exploatarea uraniului, a lasat in urma spatii moarte, peisaje dezolante dupa 25 de ani de exploatare.

Fotografiile au fost realizate de Mihai Stoica, in comunele Baita Plai (judetul Bihor) si Ciudanovita (judetul Caras Severin), unde minele au fost inchise, si in comuna Crucea (judetul Suceava).

Halda de steril, loc de joaca pentru copii

“Vrem sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste activitatea autoritatilor centrale in aceste zone. Vorbim despre zone ecologizate doar cu numele. In realitate oamenii de acolo se pot plimba linistiti, iar copiii se joaca nestingheriti in halde de steril. Posibilitatile de dezvoltare a acestor zone sunt foarte limitate, sunt practic izolate, fara niciun viitor”, explica Ioana Ciuta, director executiv Fundatia TERRA Mileniul III.

Voluntarii asociatiei au gasit in comunele miniere foarte multa saracie si s-au lovit de refuzul localnicilor de a vorbi despre situatia lor. “Am dat peste o secretomanie imensa. Oamenii refuza sa vorbeasca. Am intalnit mineri care ne-au spus ca ar avea multe de zis, insa nu risca sa-si piarda locul de munca inainte sa iasa la pensie ”, spune Ciuta.

Totodata, bolile cu care se confrunta locuitorii din aceste zone sunt foarte variate, iar majoritatea se datoreaza mineritului. “Foarte multi s-au imbolnavit si au murit de silicoza, o boala specifica mineritului. Se face din cauza prafului inhalat. Exista cazuri de cancer bronho-pulmonar. Inhaleaza radon, un gaz care e asociat uraniului, despre care minerii spun ca “il mananca pe paine”. Am cunoscut femei care ne-au povestiti ca au nascut copii cu malformatii”, adauga Ciuta.

Expozitia, o aducere aminte

Foarte multe dintre persoanele care au trecut azi prin pasajul de la Universitate au ramas uimite la vederea fotografiilor, care pareau desprinse parca din alta lume. “Fotografiile exprima saracia din zonele unde se face si s-a facut minerit. Profiturile uriase care se fac din minerit nu se resfrang si asupra acestor zone. Am putea sa ne gandim ca nici exploatarea de la Rosia Montana nu va aduce bogatia promisa”, spune un barbat, in timp ce priveste fotografiile.

Pe de alta parte, imaginile amintesc trecatorilor de nefericitul accident de la Cernobal. “Trebuie sa ne aducem aminte, cu ocazia comemorarii accidentului de la Cernobal, ca oricat de orgoliosi am fi, Cernobal ne-a aratat ca nu putem controla o tehologie, oricat de mult am vrea. In spatele tehnologiei stau tot oameni, care sunt supusi greselilor”, spune un trecator.

Expozitia „Cu minele curate!” este organizata in cadrul unui proiect derulat de Fundatia TERRA Mileniul III, cu sprijinul financiar al Fundatiei pentru Parteneriat, Miercurea-Ciuc. Proiectul, intitulat „UNDER_mine”, se desfasoara in contextul in care preocuparile decidentilor politici in Romania pentru cresterea ponderii sectorului nuclear sunt promovate ca oportunitati de dezvoltare si nu exista o evaluare a starii minelor de uraniu din Romania.

Unul din obiectivele proiectului este cresterea nivelului de informare si constientizare privind centrala nucleara de la Belene. Actiunea a inceput astazi si va dura timp de o saptamana.

Text de Loredana Pana
Foto: Green Report / Anita Vizireanu

spot_img

Ultimele știri