Temperatura medie anuala inregistrata in Romania, in intervalul 2001-2008, a crescut cu aproape un grad Celsius, fata de perioada climatica 1961-1990, anunta, vineri, Agerpres. Astfel, temperatura medie a ajuns de la 9,8 la 10,7 grade, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa pe teme agro-climatologice, Elena Mateescu, sefa Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).
Specialistul a declarat ca tendinte evidente de crestere a temperaturilor s-au inregistrat, indeosebi, incepand din anul 1981 si pana in prezent. "Practic, in fiecare deceniu din 1981 pana azi, temperatura medie anuala a inregistrat in fiecare an abateri pozitive. Lunile cele mai calde din fiecare anotimp sunt: ianuarie – pentru iarna, martie – pentru primavara, si iulie si august – pentru vara", a precizat reprezentanta ANM.
Agricultura va fi afectata de seceta, in urmatorii ani
In ceea ce priveste cantitatile de precipitatii anuale, Elena Mateescu a afirmat ca media precipitatiilor cazute la nivelul Romaniei este de 548 litri pe metru patrat, "ceea ce semnifica un regim fluviometric secetos, insuficient pentru cerinta de apa a culturilor agricole".
"In intervalul 2001-2008, s-a inregistrat o crestere medie de 6,7 litri pe metru patrat, nesemnificativa luand in calcul cerinta de apa, iar distributia neuniforma a acestora pe parcursul lunilor de vegetatie ofera, in special in perioadele critice, respectiv in lunile vara, efecte severe asupra culturilor agricole", a punctat Mateescu.
Potrivit scenariilor climatice intocmite pentru perioada 2020-2050, prezentate de oficialul ANM, Romania va suferi la capitolul agro-climatologic, intrucat se va accentua lipsa apei din sol.
"In conditiile in care scenariile spun ca ne asteptam la o incalzire medie pentru Regiunea 2 (n.r. judetele din Dobrogea si sud-estul tarii), cu pana la doua grade Celsius pentru perioada 2020-2050, si o descrestere a cantitatii precipitatiilor cu pana la minus 20 la suta, se va accentua lipsa apei in sol, ceea ce va duce la efecte severe asupra asigurarii cantitatii recoltelor in respectiva regiune de dezvoltare, si nu numai. Stim cu totii ca zonele cele mai vulnerabile la fenomenul de seceta din Romania sunt: Dobrogea, sudul Moldovei, sudul Munteniei si sudul Olteniei", a mentionat Elena Mateescu.