Romania are toate sansele sa plateasca penalitati usturatoare din cauza ca nu a respectat directivele comunitare referitoare la ariile protejate. Procesul a fost deja pornit la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), fiind prima actiune in instanta a Comisiei Europene (CE) intentata Romaniei. CEJ este ultima etapa a procedurii de infringement. Pe de alta parte, mai multe organizatii neguvernamentale au atacat decizia autoritatilor de a construi un drum national printr-o arie protejata, cunoscut ca "Drumul lui Basescu".
"Suntem la CEJ pentru ca nu am fi dat suprafata exacta din teritoriul Romaniei ocupata de proiectul Natura 2000", a explicat Elena Udrea, ministrul interimar al Mediului, care a adaugat ca Romania ar trebui sa mai desemneze 22 de situri naturale pentru pasari. Aceasta este ultima etapa a procedurii de infringement, prin care se stabilesc penalitatile.
Autoritatile de la Ministerul Mediului stiau inca de acum doi ani de problemele legate de ariile protejate, cand Uniunea Europeana a initiat procedura de infringement in domeniul legislatiei privind biodiversitatea. In septembrie 2008, CE a adresat Romaniei un ultim avertisment scris. Problema a ramas nerezolvata, iar Ministerul Mediului nu a anuntat pana acum declansarea procesului la CEJ.
Pe de alta parte, mai multe organizatii neguvernamentale au reactionat la intentia autoritatilor de mediu de a permite construirea celui de al treila tronson al DN 66A prin Muntii Retezat (cunoscut si ca "Drumul lui Basescu"), care trece prin arie protejata. Drumul a inceput in 1999, la ordinul lui Traian Basescu, pe atunci ministru al Transporturilor.
In 2007, presedintele a intervenit personal pentru continuarea lucrarilor oprite de autoritatile de mediu, pentru ca nu existau avizele necesare. Acum, Agent Green si organizatiile partenere cer Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) sa nu emita acordul de mediu pentru tronsonul 3 al DN 66A prin muntii Retezat, iar Ministerului Mediului sa demita Consiliul Stiintific al Parcului National Domogled-Valea Cernei, care a intocmit documentatia pentru acest proiect.
"Constructia DN 66A prin arii naturale protejate si prin situri Natura 2000 este un caz emblematic de incalcare a legislatiei romanesti si europene de mediu (…)", a declarat Gabriel Paun, presedintele Agent Green, se arata intr-un comunicat al organizatiei.