Asociatia Environ, organizatie colectiva de management al deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), a incheiat cu succes in aceasta perioada implementarea solutiei software business to business de automatizare a proceselor de colectare si transport al deseurilor DEEE din tara noastra.
Acest proiect unic la nivel national, dezvoltat integral in Romania , intitulat WEB WEEE, se adreseaza tuturor actorilor implicati in fluxurile de operare ale deseurilor, de la magazine de retail, colectori, operatori de salubritate, transportatori pana la reciclatori.
Facilitatile oferite permit in primul rand optimizarea si automatizarea proceselor de colectare si transport al DEEE, generand totodata si documentatia specifica acestei activitati prevazuta de legislatia in vigoare. De asemenea, aplicatia are in vedere, prin optimizarea rutelor de transport si dimensionarea corecta a capacitatilor de prelucrare a deseurilor, reducerea la minim a amprentei de carbon si a costurilor asociate acestor tipuri de operatiuni.
Beneficiarii acestei platforme sunt, in egala masura, toti cei implicati in fluxul de colectare si reciclare a deseurilor DEEE: persoane fizice, companii, partenerii Environ, salubrizatori, transportatori, reciclatori si, nu in ultimul rand, autoritatile publice locale.
Principalele caracteristici ale Web WEEE sunt:
– Reducerea timpilor de raspuns la necesitatile de colectare ale populatiei prin preluarea si prelucrarea automata a solicitarilor facute prin intermediul call-center-ului.
– Automatizarea si simplificarea sistemului de raportari pentru partenerii Environ si obtinerea, in acest mod, a unor date de operare in timp real
– Optimizarea rutelor de colectare, a costurilor implicate precum si a amprentei de carbon asociata activitatii de transport.
In acest moment, a fost finalizata implementarea Web WEEE in retelele DOMO, Romstal, Auchan, Alte, Carrefour, Elmex, Germanos, Kaufland si Metro, totalizand un numar de 713 magazine la nivel national.
"Implementarea solutiei B2B WEB WEEE reprezinta un pas important in procesul de aliniere si implementare a legislatiei europene de mediu avand ca scop final atingerea obiectivelor de tara pe Directiva Europeana de deseuri electrice si electronice 2002/96/EC. Ne a procupat si ne preocupa permanent reducerea costurilor asociate activitatii de colectare si reciclare a acestor tipuri de deseuri concomitent cu diminuarea permanenta a impactului asupra mediului atat a deseurilor DEEE cat si a operatiunilor presupuse de atingerea obiectivelor de colectare si reciclare. Nu ne putem permite sa dezvoltam pe de o parte o activitate de colectare a deseurilor iar pe partea cealalta parte sa poluam suplimentar mediul cu emisii de noxe de la camionele ce le transporta." afirma dl. Andrei Orban, presedintele Asociatiei Environ.