Ziua: Oceanul Arctic se topeste iremediabil

In aproximativ 20 de ani, ghetarii din Oceanul Arctic se vor topi in totalitate in perioada verii, cele mai notabile schimbari avand loc in urmatoarea decada. Aceasta avertizare alarmanta este rezultatul unei recente expeditii conduse de catre brita­nicul Pen Hadow.

Echipa de oameni de stiinta condusa de Hadow a facut forari in straturile de gheata arctica. Mostrele prelevate au fost analizate de catre savantii Universitatii Cambridge, condusa de catre profesorul Peter Wadhams. Rezultatul acestei cercetari inseamna, printre altele, ca "oamenii vor putea naviga nestingheriti apele Oceanului Arctic ca si cum ar fi o <<mare deschisa>>", dupa cum a explicat profesorul Wadhams in cadrul unei recente conferinte de presa.

Gheata din timpul verii va disparea, incetul cu incetul, de pe intreaga suprafata a Arcticului – in urmatorii zece ani avand loc cea mai vizibila schimbare in acest sens. Asta pentru ca in cel mult 20 de ani sa nu mai existe nicio bucata de suprafata inghetata in acea zona. Viteza de topire a ghetii din perioada verii a crescut dramatic din cauza incalzirii apelor marilor si a temperaturii din aer.

Inainte de expeditia lui Pen Hadow, profesorul Peter Wadhams a ajutat la determinarea celor mai potrivite locuri pentru executarea forarilor in gheata – in nordul marii Beaufort, cunoscuta a fi una dintre regiunile in care gheata persista perioade mult mai indelungate de timp, inclusiv vara. Grosimea medie a straturilor de gheata, de 1,8 metri, arata ca aceasta este mult prea subtire pentru a supravietui topirii din timpul verii, formata fiind cu doar un an in urma si nefiind rezultatul unei depuneri realizate pe o perioada de mai multi ani.

De neinlocuit

Vazut din spatiu, Pamantul din perioada verii va avea cat de curand un petic albastru in "varf", si nu unul alb, ca in prezent. Aceasta este cea mai clara schimbare vizibila momentan. Dar cu certitudine vor urma si altele la rand. Efectul imediat va fi cresterea nivelului apei marilor si micsorarea numarului de ursi polari si foci, pana la extinctia acestora. Rutele de navigare ale vapoarelor se vor schimba.

Terenurile petrolifere si regiunile bogate in gaze naturale la care pana in prezent era dificil de ajuns vor deveni usor accesibile. Topirea vertiginoasa a ghetarilor din Oceanul Arctic este, din nefericire pentru planeta noastra, numai una din marile schimbari asociate incalzirii globale, inclusiv desertificarea anumitor zone. Cu doi ani in urma a avut loc cea mai mare retragere a ghetarilor din istorie. Acum, in timpul verii, gheata "veche" de un an mai poate fi gasita doar in zona din nordul insulei Ellesmere, deasupra Groenlandei.

Cu toate acestea, nu ne aflam in fata sfarsitului ghetarilor din Oceanul Arctic. Va mai exista gheata in acea regiune, dar numai in timpul iernii si numai pentru inca vreo cateva sute de ani. Calatoria explo­ratorului Pen Hadow are o importanta deosebita, reusind sa furnizeze informatii vitale pentru urmatoarea decada. Din nefericire, nu exista nicio metoda de oprire sau incetinire a topirii ghetarilor din zona Oceanului Arctic. Si numai omul este vinovat pentru acest lucru: el a "jefuit" Terra de acoperisul sau din nord, acoperis care nu va mai putea fi inlocuit niciodata.

spot_img

Ultimele știri