Craniul fosilizat al unui monstru marin gigant a fost descoperit recent in zona coastelor de sud ale Angliei. Potrivit paleontologilor britanici, in urma cu 150 milioane de ani, namila de 12 tone era o adevarata masina de ucis a marilor si oceanelor.
Ramasitele dezgropate recent de un colectionar amator par sa apartina unuia dintre cele mai mari exemplare de pliosauri descoperite vreodata. Craniul masoara 2,4 metri, iar specialistii apreciaza ca lungimea respectivei reptile acvatice ar fi fost de cel putin 16 metri. Paleontologii nu si-au putut ascunde uluirea si incantarea la vederea oaselor gigant. "Initial am auzit ca au fost descoperite niste fosile uriase, dar cand le-am vazut in realitate, am amutit. Sunt pur si simplu enorme", a declarat pentru BBC paleontologul Richard Forrest.
Pliosaurii sunt o subspecie a plesiozaurilor, grup de reptile acvatice gigant care dominau marile si oceanele in vremea in care dinozaurii umblau nestingheriti pe Terra.
Aveau gaturi scurte, dar deosebit de musculoase, capete alungite, cu falci puternice si dinti uriasi, capabili sa rupa chiar si o masina in doua fara sa se straduiasca prea tare. Trupul masiv se deplasa cu usurinta si viteza prin apa cu ajutorul a patru inotatoare. In plus, pentru monstrul marin, temutul dinozaur pradator T-Rex ar fi fost doar un simplu aperitiv.
"Fosilele gasite ne indica faptul ca aceste animale erau suficient de mari si puternice ca sa fie capabile sa rupa un autoturism dintr-o singura muscatura iar pe om si pe T-Rex i-ar fi putut inghiti nemestecati. Comparativ cu bestia marina, T-Rex era doar o pisicuta", mai precizeaza Forrest. "Aceste creaturi erau adevarati monstri ai oceanelor. (…) Vanatoarea se termina intotdeauna intr-o baie de sange, prada neavand nici cea mai mica sansa de scapare", spune si David Martill, paleontolog la Universitatea Portsmouth. Dupa ce vor fi minutios analizate, fosilele vor fi expuse la muzeul regional din Dorset.