Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua: Un asteroid a explodat deasupra Indoneziei cu forta de trei ori mai mare decat bomba de la Hiroshima

Un asteroid care a explodat in data de 8 octombrie in atmosfera Pamantului cu o energie de trei ori mai mare decat cea a bombei care a lovit Hiroshima in al doilea Razboi Mondial a readus in discutie vulnerabilitatea Terrei fata de impactul cu un asemenea obiect. Asteroidul a explodat la inceputul lunii deasupra insulei indoneziene Sulawesi.

Potrivit unui raport realizat de cercetatorii de la Universitatea din Ontario, suflul exploziei a putut detectat de statiile de monitorizare aflate la peste 16 mii de kilometri distanta, relateaza "The Telegraph" in editia electronica de marti.

Oamenii de stiinta s-au declarat ingrijorati de faptul ca asteroidul nu a fost detectat de nici un telescop si au atras atentia ca, daca ar fi fost mai mare, el ar fi putut cu usurinta provoca un dezastru. Asteroidul, despre care se crede ca a avut un diametru de 10 metri, a patruns in atmosfera Pamantului cu o viteza uriasa, fapt care a condus la incalzirea sa rapida si, in cele din urma, la teribila explozie care s-a produs deasupra Indoneziei, si care a avut forta a 50.000 de tone de TNT.

Din fericire, gratie faptului ca explozia s-a produs la o mare altitudine, la sol nu s-au inregistrat nici un fel de pagube. Daca asteroidul ar fi avut insa un diametru de 20-30 de metri, el ar fi putut provoca un adevarat dezastru. Din nefericire, oamenilor de stiinta le este foarte greu sa detecteze asteroizi atat de mici.

"Daca vrei sa gasesti obiecte atat de mici, trebuie sa construiesti multe telescoape foarte mari", a declarat Tim Spahr, director al Minor Planet Center din Cambridge, Massachusetts, precizand ca un asemenea demers ar implica o investitie de uriasa.

spot_img

Ultimele știri