Ziua de Cluj: Defrisari pe malul Somesului

Cei patru arbori taiati pe malul Somesului au fost defrisati de Directia Apelor Somes-Tisa. Reprezentantii institutiei au explicat ca e vorba de interventii necesare pentru a evita blocarea cursului apei sau pentru protejarea lucrarilor hidrotehnice.

Dupa sedinta de joi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism, arhitectul Eugen Panescu a atentionat asupra taierii unor arbori in zona Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca.

“Sper ca investigatiile sa dezvaluie sursa maltratarii fondului plantat si a situatiei deplorabile in care se gaseste al doilea parc al Clujului pe singura portiune de mal central al Somesului care mai pastreaza caracterul natural”, spunea Panescu. Conducerea Garzii de Mediu a transmis ca, dupa verificarile in teren, s-a constatat ca cei patru copaci nu intra in aria Parcului Feroviarilor.

“Am trimis oameni la fata locului, care au constatat ca nu au fost defrisati copaci din parc. Este vorba de taieri in albia minora a raului Somes, efectuate de Directia Apelor Somes-Tisa ca parte a proiectului de amenajare a cursului raului”, a mentionat Viorel Plesa, director coordonator adjunct Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Cluj.

“Asemenea lucrari se fac pentru a nu se bloca cursul apei sau pentru a proteja lucrarile hidrotehnice din anumite portiuni – in zona respectiva se afla un dig. Va mai fi nevoie de interventii pentru arbori aflati in stare de degradare, care risca sa cada si sa obtureze cursul apei”, a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Somes-Tisa, Cristina Vadan.

Administratorul parcului are, la randul sau, o explicatie. Gheorghe Surubaru, directorul Regionalei CFR Infrastructura, administator al parcului, a declarat ca are in vedere angajarea a doi paznici care sa supravegheze parcul. “Ne-am trimis si noi o echipa, dupa sesizarile din presa, si am constatat ca zona in care s-au efectuat taieri e in administrarea Directiei Apelor Somes-Tisa, care a taiat copacii pentru a preintampina surparea malurilor”, a spus Surubaru.

in ceea ce priveste perspectivele de reabilitare a parcului, acesta spune ca nu exista fonduri, dar ca o solutie ar fi inchirerea sa. Parcul Feroviarilor a intrat in patrimoniul CFR prin decizia nr. 416/10.01.1989, emisa la acea data de Consiliul Popular al judetului Cluj. Acesta se afl, actualmente, in proprietatea Ministerului Transporturilor si asteapta interventii de reabilitare de cativa ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri