Mai multe organizatii din Franta si Belgia vor sa dezvolte in Transilvania o retea de localitati care sa se alimenteze cu energie de la soare sau din deseuri lemnoase.
Un proiect propus in Valea Ierii de catre specialisti din Franta si Belgia vizeaza incalzirea mai multor imobile cu o tehnologie bazata pe resturile ce rezulta din taierea arborilor. Investitia in centrala care incalzeste primaria, scoala, dispensarul, un bloc de locuinte si mai multe magazine aduce o economie de 2,6 milioane de euro in 20 de ani.
“Investitia costa 86.000 de euro, dar 30.000 de euro sunt cheltuieli necesare sapaturii si montarii instalatiilor. Din suma totala se poate obtine o finantare europeana de 55%, iar contributia utilizatorului ar fi de 38.600 de euro. Daca luam in calcul o medie de crestere a pretului la energie de 2% pe an, prin folosirea incalzirii centralizate se obtine anual o economie constanta”, a explicat Guillaume Boiche, reprezentant al unei agentii franceze implicate in acest program.
Proiectul MOFRER, in care este partener si Consiliul Judetean (CJ) Cluj, a fost derulat in perioada ianuarie 2007 – iulie 2009 de catre compania belgiana ERBE, specializata in energie regenerabila. Proiectul a urmarit crearea unei retele de parteneri in Transilvania, inclusiv in Cluj, pentru realizarea de proiecte de furnizare de caldura pe baza resturilor de lemn, care rezulta in uma procurarii sau prelucrarii acestuia. Specialisti din Franta si Belgia au realizat sase studii de fezabilitate in zona Transilvaniei, din care doua in Cluj, la Valea Ierii si la combinatul Somes Dej.
“Proiectul se poate face, mai ales cu finantare europeana. Am fi putut contribui si noi, daca solicitam sprijinul CJ. Este bine ca se valorifica tot deseul rezultat din lemn, se toaca in sistem mecanizat, iar omul doar asista aparatul. Cladirile prinse in studiu sunt incalzite cu cate o centrala pe lemn, dar ei ar fi inlocuit-o cu o singura instalatie centrala. Oamenii folosesc deseurile fie pentru foc, fie se mai pierd in padure, cand se procura copacii”, a mentionat viceprimarul din Iara, Marcel Marcu. Cu toate ca sistemul ERBE vizeaza incalzirea cu resturi de lemn, la Valea Ierii acesta va folosi, in principal, tot busteni, avantajele fiind reducerea costurilor de exploatare si emisiile reduse de dioxid de carbon.
“Prioritatile noastre sunt dezvoltarea infrastructurii si managementul deseurilor, pe care, daca nu le vom rezolva, nu vom ajunge nici la energii alternative. Cand vom implementa proiecte in mai multe localitati, vom sti de unde sa apucam problema. Si anul acesta, si anul trecut, am fost contactati de mai multi investitori cu proiecte de energie alternativa”, a explicat purtatorul de cuvant al CJ Cluj, Victor Popa. Iara este o asezare-targ atestata din 1288, care se intinde pe 150 kmp.
Colt de rai pentru turisti
Valea Ierii are numeroase atractii turistice: Muntii Apuseni, Defileul Ariesului, Cheile Borzesti, Cheile Ocoliselului, raul Iara – cu pastravi si lipani, paduri cu mistreti, caprioare, soimi, ursi si cerbi. Printre structurile turistice se numara cabana Buru sau pensiunea Lara. Zona este renumita prin produsele ceramice, create de olari recunoscuti si in strainatate.