Ziua de Cluj: Fauna de pe autostrada, curatata dupa inaugurare

Viata a mii de oameni a fost pusa in pericol de cainii comunitari lasati in urma de muncitorii de la Bechtel. Lucratorii de la Directia de Drumuri si Poduri Cluj au capturat toti cainii din zona de protectie a autostrazii abia dupa trei zile de la darea in folosinta a tronsonului Turda – Gilau. in acest interval, aproape 30.000 de soferi au condus pe autostrada cu riscul de a intalni un patruped. Politistii previn ca aparitia brusca a unui animal in fata unei masini care circula cu viteza permisa pe autostrada poate provoca victime omenesti.

Conducerea Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj sustine ca patrupedele erau hranite de muncitorii de pe santierul autostrazii si ca nu au putut fi depistate inainte de a se da drumul la trafic. “S-a lucrat pana in ultima zi inainte de inaugurarea tronsonului, iar muncitorii dadeau de mancare la acei caini. Astfel, au ramas in zona de siguranta.

Am incercat sa-i prindem din timp, dar s-au ascuns. Am tot periat zona de ampriza a autostrazii, iar acum nu mai e niciunul. Ati vazut ca nu au mai fost incidente in ultimele doua zile. in total, am capturat sapte caini comunitari”, a spus directorul DRDP Cluj, Ion Pantelimon. in cursul saptamanii trecute, trei caini morti au fost vazuti de catre reporterii ZIUA de CLUJ pe partea carosabila a tronsonului Turda – Gilau.

“Era noapte si am lovit in plin un caine. Mi-a distrus bara din fata si un proiector de ceata”, a povestit un sofer, care a scapat usor dintr-un astfel de accident. Politistii spun ca o miscare gresita la o viteza de 130 km/h, cat este permis pe autostrada, poate duce la accidente grave, soldate cu pierderi de vieti omenesti.

“Patrunderea oricarui animal pe partea carosabila reprezinta un pericol, mai ales daca luam in calcul ca unii soferi depasesc limita legala de 130 km/h. Impactul la o asemenea viteza cu un caine provoaca pagube materiale insemnate, se poate distruge chiar si radiatorul. Mai grav este ca manevrele conducatorului auto, care incearca sa ocoleasca animalul, pot duce la pierderi de vieti omenesti, daca loveste parapetul sau alta masina”, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere Cluj, subinspectorul Sorin Precup. Potrivit datelor furnizate de DRDP Cluj, intre 8.500 si 9.000 de masini circula zilnic pe tronsonul de autostrada Gilau-Turda.

Fauna autostrazii: caini, vulpi si oi

Pe langa cainii vagabonzi, mancarea muncitorilor de pe santierul autostrazii a atras si animale salbatice, precum vulpile. Lucratorii DRDP au evacuat, in 2 decembrie, trei vulpi din zona de protectie a autostrazii, iar reporterii ZIUA de CLUJ au gasit una moarta pe carosabil, in 4 decembrie. Primul accident de pe Autostrada Transilvania a avut insa in prim-plan o oaie ratacita printre bolizi. Accidentul s-a soldat cu pagube materiale.

Politistii l-au sanctionat pe un cioban pentru ca nu a avut grija de turma din care s-a desprins oaia zdrobita pe autostrada. De asemenea, autoritatile au acuzat ciobanii ca au fortat gardul de protectie cu scopul de a-si trece oile dintr-o parte intr-alta a autostrazii.

Plasa de sarma care trebuie sa tina departe de carosabil animalele a atras si atentia hotilor. Un barbat s-a ales cu dosar penal dupa ce a taiat o bucata din gard, in zona Sandulesti. Potrivit directorului DRDP Cluj, Ion Pantelimon, gardul a fost reparat, iar toate elementele de protectie a autostrazii sunt asigurate pentru a nu se mai produce noi incidente.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri