Clujenii vor construi casute pentru pasarile din Gradina Botanica, spatiu care va gazdui si un concert simfonic. Actiunile sunt organizate de ornitologi profesionisti.
iti mai amintesti cum, in copilarie, visai sa ai o “casuta” pentru pasari, unde sa le asezi micilor vietuitoare mancare si apa? Pentru multi, aceasta dorinta, ramasa neindeplinita, are sanse sa se materializeze. Chiar daca nu mai suntem copii.
Societatea Ornitologica Romana (SOR) va desfasura, in 26 si 27 februarie, o actiune pentru iubitorii de pasari. Ornitologii, impreuna cu toti cei care doresc sa participe, se vor intalni la ora 10:00, in curtea Facultatii de Biologie si Geologie, vineri, iar sambata, in Gradina Botanica, unde vor monta cuiburi artificiale, vor alimenta hranitoarele (casutele) amplasate in cele doua locuri amintite si vor descoperi o parte a lumii pasarilor din oras. De asemenea, doritorii vor avea ocazia sa participe si la o actiune de inelare (punere de inele de identificare pe picior) a pasarilor capturate cu plasele ornitologice.
Activitatile SOR Cluj din acest an nu se termina aici. in luna aprilie, se va organiza “Ziua arborilor si a pasarilor ”. Atunci, in Parcul Central din Cluj-Napoca se vor planta arbusti cu ajutorul copiilor. ”Speram ca arbustii vor deveni un loc de cuibarit pentru pasari”, mentioneaza organizatorii. Membrii SOR subliniaza, intr-o informare scrisa despre proiectele lor, ca anul 2010 este declarat anul randunicilor, astfel ca in cursul primaverii asteapta clujenii sa participe la programul interactiv “Harta randunicilor”.
in cadrul programului se va organiza un concurs de eseuri pentru adulti si de desene pentru copii cu premii, pe tema “Pasarile si omul”. Organizatorii spera ca una dintre activitati sa se bucure de popularitate sporita in randul clujenilor. “Noaptea privighetorilor ”, organizata in luna mai, va fi deschisa cu un concert simfonic, in fata serei mari din Gradina Botanica, si va include o plimbare in Gradina Botanica in cautarea si identificarea “cantecelor” de pasari.
Tot atunci se va monta o camera pe un cuib artificial de langa cladirea Facultatii de Biologie, care a fost ocupat de o pereche de pasari si care urmeaza sa depuna oua. Imaginile se vor putea urmari on-line pe pagina web creata special pentru acest proiect si pe un monitor amplasat in holul cladirii.
Spre sfarsitul aceleiasi luni, clujenii sunt invitati intr-o competitie pentru inventarierea diversitatii din oras (parcuri, zone cu vegetatie ridicata, Gradina Botanica), sarbatorind astfel “Ziua Biodiversitatii”. Grupurile vor fi indrumate de ornitologi profesionisti.
Tot pentru 2010 este programata campania “ Sporirea diversitatii din gradinile clujene”, care se va desfasura in luna august.