Ziua: Crima ecologica pedelista in Prahova

La Magureni-Prahova, o firma privata, avand largul concurs al unor institutii publice, intentioneaza distrugerea unui deal impadurit in favoarea unei cariere de pietris. In timp ce locuitorii din Magureni protesteaza cu disperare, Consiliul Judetean refuza dialogul cu protestatarii, iar Inspectia Silvica ofera "puncte de vedere" care sa sprijine crima ecologica.

In anul 2006, intr-o zona impadurita ce apartinea de comuna Magureni-Prahova si care este adiacenta traseului autostrazii Bucuresti-Brasov, reprezentanti ai firmei ilfovene Elf Grup Otopeni (o firma din Ilfov care, conform Registrului Comertului are mandatul administratorilor expirat, a avut pe 2007 un profit brut declarat de zero lei si ii are asociati pe Ion Pantilie si Mire­la Grigore) au inceput achizitii masive de terenuri. Conform declaratiilor vicepri­marului din Magureni, Gh. Iordache, primele achizitii s-au facut cu ajutorul unui localnic, George Vlad, fost sef de post.

"Vlad ne spunea ca oricum la noi se face cariera, ca-s implicati oameni potenti aici", ne-a spus Iordache. Interesul Elf s-a orientat, de timpuriu, spre dealul Ghimelia, situat practic in interiorul loca­litatii praho­vene. Adversarii proiectului acuza ca Elf Grup si-a inceput "activitatea" in zona cu o nonsalanta dezinfor­mare de proportii:

"Au invocat ca vor sa dezvolte zona din punct de vedere turistic. Au cumparat la metru patrat si vor acum sa exploateze la metru cub", ne-a spus unul dintre liderii celor ce se opun exploatarii, Catalin Visoiu. La polul opus, Pantilie sustinea ca "la inceput le-am spus ca vreau sa fac ceva legat de motocros, nu statiune cum zic ei (localnicii-n.n.)" si ca "ceea ce fac acolo e fix problema mea".

In martie 2008, primarul sustinut de PDL, Marian Dobre, a avizat favorabil construirea unei exploatatii pentru nisip si pietris, cu statie de sortare si anexe, in chiar inima locali­tatii, forma de relief fiind inconjurata de ambele parti, de casele oamenilor. Ulterior, Elf a inceput asaltul final, pentru defrisarea dealului si transfor­marea sa in cariera de minerale.

Conform declara­tiilor, defrisarile au atins la inceput, padurea din zona Seaca. Nou-venitii sustineau ca pierderea padurii va fi compensata total la Mirosi (jud. Arges), prin SC Lintescu Forest 2003 SRL din Pitesti, o firma cu trei angajati care apartine unui anume Constantin Lintescu. Reprezentantii ELF spun ca proiectul are toate avizele, ca nu a incalcat nicio lege si ca firma nu pleaca pana nu-si "scoate" investitia.

Padure "speciala" defrisata

Demersurile firmei parti­cu­lare ELF au fost aprobate de institutii ale statului (precum Inspectia Silvica ITRSV Plo­iesti) care s-au implicat si cu "expuneri". In septembrie 2007, inspectorul-sef al ITRSV, Sever Stanciu ii "lumina" pe cei de la Elf cum sa-si dezvolte simplu, investitia, dupa o adresa a Elf care solicita "un punct de vedere". Punct de vedere particular? Mister!

"Daca in urmatoarele etape de realizare ale investitiei "mina de suprafata" veti aduce in compensare teren, cum ati procedat si in prima etapa si veti intocmi documentatia conform prevederilor legale, ITRSV Ploiesti va aproba suprafetele de pana la 1 hectar sau va inainta la Ministerul Agriculturii documentatiile si avizul favorabil pentru suprafetele mai mari de 1 ha", raspundea Stanciu.

Altfel spus, juristul "de ocazie" transmitea ca era indicata scoaterea succesiva a unor suprafete mai mici de 1 hectar, pana la implinirea suprafetei totale, care este, conform Aviz Unic 1700 din 2009 al Consiliului Judetean, de 79.804 mp. Fapt confirmat practic si de Protectia Mediului, care, prin directorul Camelia Stelican anunta Elf Grup ca scoaterea din fondul forestier a unei suprafete de 9177 mp (mai mica de 1 hectar) nu necesita evaluarea impac­tului asupra mediului (!). Pare incredibil, dar in tara ciudata numita Romania, e mai simplu, in multe cazuri, sa tai o padure decat un copac! In raspunsul catre ZIUA, directorul ITRSV Ploiesti, Cr. Ionescu, preciza ca "scoaterile din fond forestier reprezinta exceptii de la preve­derile amenajamentelor silvi­ce".

Insa, conform Certifica­tului de Urbanism 57 din 2008, terenul extravilan pe care doreste Elf sa il "pieptene" este o zona de padure cu functie speciala de protectie pentru care, in Planul Local de Ame­najare a Teritoriului, erau propuse masuri de consolidare a rolului ecologic. Suntem siguri ca stiinta contemporana nu prevede buldozere pentru "reconstructii ecologice". Citand din clasicii sustiunti de partide ca sa diriguiasca institutiile statului din Prahova, parca nu mai suntem atat de siguri.

Scumpi la vedere

In iulie 2008, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale acorda investitorilor ilfoveni dreptul de exploatare a 200000 mc de nisip si pietris de pe dealul Ghimelia. "Gulerele albe" din Agentie decisesera deja soarta zonei, iar faptul ca demararea proiectului se facuse cu ignorarea legii le-a ramas necunoscut. Astfel, anterior, comisarii din Garda de Mediu constatasera ca in august 2007, Elf demarase deja organizarea de santier la Magureni, fara a detine toate actele de reglementare.

In aceeasi perioada, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Florin Anghel, dispusese sistarea lucrarilor la Magureni, pentru lipsa autorizatiilor de construc­tie. In schimb, in iulie 2009, succesorul lui Anghel la carma Consiliului, fostul politruc al CJUTC Prahova, Mircea Cosma, a ocolit o discutie directa cu protestatarii din Magureni. Dupa ce aproape 150 de locuitori s-au strans in fata Primariei pentru o intalnire (programata) cu reprezentantii Consiliului Judetean, nici presedintele Cosma, nici vreunul dintre angajatii institutiei bugetare nu s-au mai aratat.

"Am avut invitatie cu nr. 3870, inregis­trata sub numarul 9474 si confir­mata telefonic. Ne intre­bam ce numar de inregistrare o fi avut absenta Consiliului?!", declara mucalit unul dintre cei prezenti. Atitudinea bizara a unui pesedist (presedin­tele CJ Prahova, Cosma), care descu­raja practic, prin absen­teism, adversarii unui proiect sprijinit de pedelistul Dobre, nu ar trebui, totusi, sa surprinda: politica este una, iar economia este alta, inclusiv la Prahova.

Exemple de aliante "impotriva naturii politice" sunt destule: spre exemplu, o alianta dorita a avut Dorin Cocos, considerat un apropiat al PDL, cu gene­ralul (r) Gabriel Oprea, unul dintre "greii" PSD: ei au fost ani buni asociati in aceeasi firma. Contactat, Mircea Cozma ne-a declarat cu o cinica dezinvol­tura ca "nu este impusa prin lege pre­zenta reprezentantilor CJ la intrunirile populatiei comunei Magureni". Daca aceasta este logica unui repre­zentant al Statului solicitat de cetateni, ar rezulta ca acest Cozma are nevoie de-o lege organica la fiecare cinci-sase zile.

spot_img

Ultimele știri