Ziua: Captare de carbon

Romania ar putea depune, in luna aprilie a anului viitor, o aplicatie pentru a lua parte la unul dintre cele 12 proiecte demonstrative finantate de Uniunea Europeana pentru captarea si stocarea dioxidului de carbonului (CO2), a precizat, in cadrul conferintei "Romania pe drumul spre Copenhaga" Claudia Tomescu, director adjunct al Departamentului energie si mediu al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE).

Captarea si stocarea carbonului (CSC) – ca masura de reducere a emisiilor de gaze cu efecte de sera – este, in prezent, un procedeu extrem de costisitor. De aceea, Comisia Europeana va finanta 12 proiecte de CSC ce ar urma sa devina operationale pana in 2015, obiectivul fiind acela ca, pana in 2050, pe masura ce evolutiile tehnologice vor face ca acest procedeu sa devina mai accesibil, toate instalatiile industriale si centralele termice sa realizeze captarea si stocarea carbonului.

UE are in vedere o distributie geografica echitabila pe teritoriul sau a acestor 12 proiecte, de aceea Romania are sanse sa fie luata in considerare, a mai spus Claudia Tomescu, transmite Agerpres. Ea a indicat ca proiectul vizat de Romania presupune realizarea unui bloc energetic pe lignit – in zone precum Rovinari sau Isalnita.

"Este nevoie de vointa politica, deoarece statul membru este cel care depune aplicatia la Comisia Europeana", a subliniat Tomescu, adaugand ca, pentru a participa la un astfel de proiect, este nevoie de formarea unui consortiu, care sa includa constructorul centralei, transportatorul de CO2 si administratorul sitului geologic in care va fi stocat carbonul.

Impreuna cu norvegienii

Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, declara, recent, ca producatorul de gaze Romgaz, transportatorul national de gaze Transgaz si producatorul de energie electrica Complexul Energetic (CE) Craiova vor forma o asociere in cadrul primului proiect de captare a emisiilor de dioxid de carbon din tara, pe care Romania il va realiza in parteneriat cu Norvegia.

"In acest moment, se pun bazele studiului de pre-fezabilitate, cu care vom merge la Bruxelles. Facem acest proiect in parteneriat cu o companie din Norvegia, care ne va da un grant de 100 milioane euro. Asteptam cat de curand ca Guvernul din Norvegia sa aprobe acest grant pentru Romania", a declarat Tudor Serban.

Cel mai probabil, acest proiect de captare a emisiilor de CO2 va fi facut impreuna cu cea mai mare companie energetica din Norvegia, Statkraft, si ar putea costa pana in 500 milioane de euro. Tudor Serban spunea, la inceputul lunii iunie, ca participarea norvegienilor va fi de 200 milioane de euro, iar "Romania va participa cu restul de pana la 400-500 milioane euro, cat este estimat ca va costa proiectul".

Potential autohton

Tara noastra are un potential geologic foarte bun pentru stocarea carbonului in zacamintele de petrol si gaz epuizate si in acviferele saline. Potrivit unor estimari ale Institutului National pentru Geologie si Geoecologie Marina, capacitatea Romaniei de stocare a carbonului este estimata la 18,5 gigatone in acviferele saline si patru gigatone in zacamintele de petrol epuizate.

spot_img

Ultimele știri