Curentul: Ziua Mondiala a Climei, intampinata pe intreaga planeta sub semnul cifrei fatidice „350“

Ziua Mondiala a Climei, o problema de o importanta majora pentru viitorul planetei, a avut startul la Sidney, unde mii de manifestanti s-au reunit in port si pe plaja Bondi, pentru a marca acest eveniment.

De asemenea, mii de persoane s-au reunit si la New York, Paris, Londra, Berlin sau Madrid, pentru a mobiliza opinia publica in legatura cu problema incalzirii climatice, cu cinci saptamani inainte de conferinta de la Copenhaga. „Peste 180 de tari au participat la acest eveniment, aceasta zi a fost intampinata cu entuziasm pe intreaga planeta“, a declarat sambata, de la o tribuna amplasata in Times Square, din centrul cartierului Manhattan, un orator din cadrul miscarii 350.org, care a organizat manifestatia.

In Sidney au fost desfasurate banderole cu numarul 350, o aluzie la concentratia de CO2 din atmosfera, 350 de parti la un milion (ppm), o cifra care nu trebuie depasita pentru a se evita o incalzire climatica ce nu poate fi gestionata, sustin unii specialisti. Protestatarii au format si marsuri catre opera din Sidney, formand cifra 350 din corpurile lor, in timp ce clopotele catedralei au batut de 350 de ori. In capitala londoneza, peste 600 de persoane s-au reunit pe malurile Tamisei pentru a forma cifra 5, o fotografie aeriana a acestei reuniuni fiind adaugata altor adunari din lume, in cadrul carora participantii au format cifrele 3 si 0, pentru a scrie astfel numarul 350.

La New York, circa 100 de militanti s-au reunit in ploaie agitand pancarte plastifiate pe care era inscris numarul 350. Unii purtau echipamente de scafandru pentru „supravietuire“, in timp ce mai multe ecrane gigantice transmiteau imagini din lumea intreaga. Aproximativ 200 de manifestanti din Paris au ales ca simbol sa-si programeze telefoanele sa sune la ora 12.18, pentru a face trimitere la ziua incheierii conferintei pe tema climatului de la Copenhaga, din perioada 7-18 decembrie. Acestia au vrut astfel sa-i „trezeasca“ pe oamenii politici pentru a se pregati in vederea acestei conferinte, pe o banderola putandu-se citi „Nicolas Sarkozy, trezeste-te!“.

La Stockholm, circa 30 de manifestanti s-au reunit in centrul orasului sub o banderola care cerea „discutii pe tema climei imediat“, iar la Berlin, 350 de manifestanti, care purtau masti cu imaginea cancelarului german A. Merkel, s-au reunit in fata Portii Brandeburg, in centrul capitalei. „Timpul lui «poate ca da, poate ca nu» a trecut“, se putea citi pe o banderola. De asemenea, la Praga, in piata din centrul vechi al orasului, 30 de militanti ecologisti au distribuit 350 de baloane negre cu inscriptia CO2.

Si la Istanbul militantii pentru protectia mediului au manifestat pe un vapor, unde au desfasurat banderole pe care scria „Soarele, vantul, acum!“, sau „Locuri de munca, clima, justitie“. In centrul Madridului, la Puerto del Sol, membri ai Platformei impotriva schimbarii climatice au pus in scena o parodie intitulata „Consecintele catastrofice ale schimbarii climatice pe planeta“. Conferinta de la Copenhaga, considerata cruciala, urmeaza sa stabileasca noul tratat international pe tema climei care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, ce expira in 2012.

spot_img

Ultimele știri