Asteroizii de gheata veniti din spatiu ar fi putut da nastere oceanelor Terrei, in urma cu peste 100 de milioane de ani, explica geochimistul francez Francis Albarede. Cercetatorul de la Ecole normale supérieure din Lyon contrazice astfel teoria, unanim acceptata pana in prezent, potrivit careia oceanul planetar si atmosfera s-ar fi format din gazele emise de exploziile vulcanice.
"Luna si Terra erau corpuri aride, imediat dupa formarea Lunii, in urma unui impact urias suferit de proto-Terra (primul stadiu geologic al Terrei), iar apa a venit mult mai tarziu", mai precizeaza Francis Albarede intr-un articol publicat de revista Nature. Tinand cont de calculele recente, temperaturile erau mult prea mari in zona cuprinsa intre Soare, la inceputul existentei lui, si orbita planetei Jupiter, pentru ca elementele volatile, precum vaporii de apa sa poata sa se condenseze pe aceste "embrioane planetare".
Sosirea apei pe Terra ar corespunde unei perioade cuprinse intre 80 si 130 de milioane de ani dupa formarea sistemului nostru solar. In urma "agitatiei" provocate de planetele uriase gazoase, a traiectoriilor asteroizilor si a altor resturi inghetate, acestea au intalnit in cele din urma traiectoria Terrei, unde si-au lasat incarcatura de gheata.