Statele lumii vor epuiza bugetul emisiilor de carbon la nivel global pentru prima jumatate a acestui secol pana in anul 2034, cu 16 ani mai devreme decat prevedea planul initial, arata un studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC).
Potrivit analizei, tinta anuala globala de reducere a emisiilor pana in 2020 aproape s-a dublat, din cauza masurilor luate cu intarziere, ajungand de la 2% pe an in 2000, la 3,8% pe an pana in 2020.
Studiul a estimat rezultatele statelor G20 pana in prezent in ce priveste reducerea nivelului emisiilor de carbon in functie de PIB, incepand cu anul 2000, precum si diferenta pe care o are de parcurs fiecare stat in parte pentru a-si atinge obiectivele legate de reducerea emisiilor de carbon pana in 2050.
Indicele Economic al Emisiilor Reduse de Carbon elaborat de PwC analizeaza statele G20 din punct de vedere al unui model de crestere economica bazata pe un nivel redus al emisiilor de carbon si analizeaza cresterea PIB raportata la cresterea nivelului de emisii.
Statele concureaza pentru o economie verde
Potrivit studiului PwC, Brazilia si India au intrat cu un avantaj in ceea ce ar putea deveni cursa pentru cresterea economica verde intre statele G20.
„La nivel global, pana in 2050 trebuie sa emitem circa o zecime din emisiile de carbon pentru fiecare unitate din PIB pe care o producem, comparativ cu nivelul actual. Dar aceasta provocare variaza de la tara la tara. Brazilia, care trebuie sa isi reduca emisiile pana la numai o cincime din nivelul actual, va avea un drum mai putin dificil de parcurs, pentru ca a inceput deja sa ia masuri in acest sens. Cei care intarzie luarea de masuri se vor confrunta cu dificultati mult mai mari”, a adaugat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati din cadrul PwC Romania.
El a explicat ca agenda in domeniul schimbarii climatice a inceput sa se schimbe, trecand de la cooperarea politica la nivel global, la concurenta economica la nivel national.
”Ceea ce au descoperit un numar de state este ca o crestere economica bazata pe emisii reduse de carbon este benefica nu numai pentru mediul inconjurator, ci si pentru competitivitatea tarii respective in economia globala”, a mai spus Lupea.
Pentru fiecare tara a fost estimat un „buget al carbonului” pe 50 de ani, in cadrul unui buget general al carbonului la nivel global, care, daca ar fi indeplinit, ar duce la realizarea obiectivelor referitoare la stabilizarea emisiilor de gaze cu efect de sera, asa cum au fost acestea evidentiate de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice („IPCC”).