Viata libera Galati: Parcul eolian de la Radesti, pe mainile germanilor

Oportunitatea infiintarii pe teritoriul comunei Radesti a unui parc eolian este o problema careia primarul Ioan O. Porumb i-a acordat, in 2009, o atentie speciala.

Ca om care a vazut cu ochii sai, in tari precum Danemarca si Belgia, cat pret pun vest-europenii pe obtinerea de energie electrica din surse nepoluante, s-a documentat asupra chestiunii, luand decizia de a da satelor Radesti si Cruceanu sansa obtinerii de beneficii directe din „exploatarea” vantului.

Cele care bat pe directia Cioara-Telenci-Via Boza, remarcate deja de o firma straina, vor fi obligate sa miste paletele de la opt „moristi”. In Romania, punerea in functiune a unui astfel de parc dureaza, de la primul precontract de concesionare/inchiriere/vanzare-cumparare si inceperea inregistrarii vitezei vanturilor, aproximativ patru ani.

S-au facut, la Primaria Radesti, primele calcule economice si s-au analizat aspectele juridice de fond ale executarii investitiei. De identificarea locurilor potrivite pentru montarea instalatiilor se ocupa o firma germana – „Dr. Littman Consulting GmbH”, din Ennepetal.

De altfel, la 10 iunie a.c., doi reprezentanti ai sai s-au aflat la Radesti pentru a se pune de acord cu primarul Ioan O. Porumb si cu juristul institutiei, domnul Vasile Nita, asupra conditiilor locale, gradului de disponibilitate a proprietarilor de terenuri agricole de a le concesiona, posibilitatile de transport a componentelor tehnice ale instalatiilor (s-a cazut de acord ca puterea totala a acestora sa atinga 16 MW).

In momentul de fata se fac pregatiri pentru montarea stalpului de sustinere a anemometrelor. Desi iuteala vanturilor de la Cioara este cunoscuta din inregistrarile de la satelit, banca straina interesata de verse bani in proiectul de la Radesti cere monitorizarea vitezei la fata locului, „de jos”, sase luni.

La zi, implicarea Primariei Radesti in construirea parcului vizeaza realizarea bancii de date care sa permita pregatirea startului la concesionare – cadastru, tabelul cu numele proprietarilor, contactarea acestora.

Pentru un hectar concesionat, proprietarul va primi, dupa cum ne-a declarat primarul Porumb, 2000 de euro. Ridicarile topo si intocmirea cartii funciare, ca cheltuieli, vor fi suportate de titularul investitiei. Anul 2010 va fi al intocmirii, la detaliu, a documentatiei tehnice si economice.

2011 – depunerea, in vederea aprobarii, dosarului de finantare nerambursabila. 2012 – organizarea si tinerea licitatiei. 2013 – livrarea turbinelor, realizarea infrastructurii, montajul, racordarea la sistemul energetic national si inceperea productiei.

Primarul Porumb: „Parcul eolian ne va permite sa economisim, la bugetul local, 1,2 miliarde de lei vechi pe an. E ceva! Nu vom mai plati consumurile de curent electric la iluminatul public si nici pe cele inregistrate de contoarele de la primarie, scoala, gradinite, caminul cultural…”

spot_img

Ultimele știri