La sfarsitul saptamanii trecute, mai precis vineri, 7 august, a expirat termenul pana la care Ministerul Economiei trebuia "sa vina cu propuneri de solutionare a problemelor de la cariera Rosia Poieni asupra carora sa decida Guvernul", asa cum a dispus premierul Romaniei, Emil Boc, la sedinta de miercuri, 29 iulie a.c. Atunci, la intalnirea cu primul-ministru de la Bucuresti, au participat si autoritatile locale din Alba – prefectul Stefan Bardan, presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel si primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, iar o parte consistenta a discutiilor s-a referit la situatia de la exploatarea de cupru de la Rosia Poieni, un obiectiv deosebit de important pentru judet. "In acest sens, primul-ministru a dispus ca, pana in data de 7 august, Ministerul Economiei, impreuna cu ceilalti factori implicati, sa analizeze aceasta situatie si sa vina cu propuneri de solutionare asupra carora sa decida Guvernul", se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului remis atunci. Doar ca in cele 10 zile cat s-au scurs de cand Boc si-a insarcinat subordonatii sa se ocupe de problema nu s-a mai auzit si nu s-a mai spus nimic, desi multi credeau ca o decizie urma sa fie luata in sedinta de guvern extraordinara convocata pentru sambata, 8 august. Sambata, guvernantii au luat in discutie insa un alt punct fierbinte de pe harta Romaniei, si anume cariera de sare de la Ocnele Mari unde primul-ministru s-a si deplasat pentru a supraveghea prabusirile controlate care se produc acolo.
Problema sociala acuta si promisiuni neonorate
Desi in ultimele saptamani s-a discutat mai mult despre potentialul pericol ecologic pe care il reprezinta iazul de decantare de la Valea Sesii in care se scurg apele acide de pe haldele de steril, formate ca urmare a exploatarii cuprului timp de mai multe decenii din cariera de la Rosia Poieni, problema in zona este mult mai complexa si cuprinde si un aspect social. Dupa denuntarea unilaterala a contractului de cooperare de catre S.C. Energo Mineral S.A., societatea care timp de circa 2 ani a exploatat si valorificat cuprul din cariera Rosia Poieni, cei 453 de oameni pe care firma bucuresteana i-a reangajat in mai 2009, in speranta reluarii activitatii, dupa ce i-a disponibilizat in februarie, risca sa ajunga din nou pe drumuri. In plus, acestia nu si-au mai primit salariile de circa jumatate de an, neexistand sperante ca ei sa vada in curand banii. Activitatea propriu-zisa de exploatare a cuprului a incetat in octombrie 2008. Si la S.C. Cupru Min S.A., care in prezent are 170 de angajati, au inceput disponibilizarile, din luna iulie fiind trimisi acasa primii 17 oameni. Aici restantele salariale numara trei luni. Disponibilizarile de la Energo Mineral si Cupru Min, principalii angajatori din zona, au aruncat rata somajului la 60% in orasul Abrud. Primul-ministru a subliniat la sedinta de guvern la care au participat si autoritatile din Alba ca doreste identificarea unor solutii pentru relansarea economica a acestei zone, insa nu a precizat si cum. Si presedintele Traian Basescu, prezent la Abrud in cursul lunii iulie, le-a dat sperante de mai bine oamenilor din zona. Seful statului a fost atunci intampinat de mai multi localnici din Abrud care s-au plans ca nu au locuri de munca si au cerut pornirea activitatilor miniere, seful statului asigurandu-i ca nu a mers acolo in vizita "degeaba". "Nu mai avem un loc de munca, nici aici, nici in Alba, dati drumul la minerit", a spus un localnic. Traian Basescu a spus la acea vreme ca nu vrea sa vorbeasca despre acest lucru in fata jurnalistilor prezenti, intrucat acestia vor specula afirmatiile, dar i-a asigurat pe oameni ca "nu a venit degeaba". De atunci a trecut aproape o luna.
"Dati la oricine, pe nimic"
"Punctul meu de vedere legat de Rosia Poieni a fost asa: dati la oricine, pe nimic, pentru ca e mult mai rentabil decat sa cheltuiesti zeci de miliarde luna de luna pentru neutralizare si in plus va fi mult mai rentabil pentru stat. Vor fi 400-500 locuri de munca, impozite si taxe, bugete locale care nu vor mai avea de suferit si statul nu va mai cheltui nici banii pentru ecologizare", a precizat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, dupa participarea la sedinta de guvern. El a spus de asemenea ca are unele retineri fata de Ministerul Economiei din cauza ca aici ar trebui sa se ia o decizie ceea ce nu se mai intampla odata. "Decizia e una politica, acesta e un guvern cu 70 la suta sprijin in Parlament, trebuie sa dea drumul la investitii", a mai spus seful administratiei judetene.