Pungile din plastic ameninta viata marina

Potrivit unui studiu realizat de Worldwatch Institute, State of the World 2004, in 2002 au fost produse la nivel global de la patru pana la cinci trilioane de pungi din plastic. 80% dintre aceste pungi au fost folosite in America de Nord si vestul Europei. In fiecare an, americanii arunca 100 de miliarde de pungi din plastic pentru cumparaturi care cresc problemele gestionarii deseurilor, informeaza ENN.

Impactul negativ al pungilor din plastic asupra vietii oceanice si marine este insa mai putin cunoscut. Potrivit unui raport Worldwatchdin 2007, Oceans in Peril: Protecting Marine Biodiversity, pungile sunt o sursa majora a reziduurilor provenite din activitatile umane care se gasesc pe fundul marii, in special in apropierea zonelor de coasta.Cel putin 267 de specii su suferit din cauza inghitirii sau blocarii in aceste resturi, plasticul si materialele sintetice provocand cele mai multe probleme animalelor marine si pasarilor.

Zeci de mii de balene, pasari, pescarusi si testoase mor in fiecare an din cauza contactului cu plasticul din oceane. Sunt necesari pana la 1.000 de ani pentru descompunerea pungilor. Astfel, chiar si dupa moartea animalelor, plasticul reintra in mediu si ameninta viata speciilor din oceane.

Pe langa politicile de interzicere a pungilor din plastic in tari ca Bangladesh, Irlanda, Kenya si Taiwan, unele companii produc si distribuie pungi biodegradabile facute din materiale reciclate. O tona de pungi de plastic reciclate economiseste 11 barili de petrol, potrivit unor estimari facute de EJ Magazine.

China interzice de la 1 iunie productia, vanzarea, folosirea si distribuirea gratuita de pungi din plastic mai subtiri de 0.025 milimetri. Prin aceasta actiune China se alatura unor tari sau orase precum Irlanda, Africa de Sud, Taiwan si San Francisco care au luat decizii asemenatoare.

Foto: cali2lille.free.fr

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri