In decursul a doua saptamani, numarul gropilor de gunoi neconforme si care trebuie inchise s-a dublat. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi a anuntat joi in conferinta de presa organizata la minister ca in prezent exista aproape 5.700 de gropi de gunoi din mediul rural care trebuie inchise. In urma cu numai doua saptamani, Silvian Ionescu, seful Garzii de Mediu, institutie subordonata ministerului, anunta ca exista aproape 2.300 de gropi rurale neconforme. Diferenta dintre cifrele anuntate de cele doua entitati publice este incredibila, dar exista o explicatie.
Contactat de Green Report in urma conferintei de la minister, Silvian Ionescu a venit cu explicatia: cifra anuntata de Garda de Mediu, respectiv 2297, reprezenta numarul unitatilor teritorial-administrative in care exista gropi neconforme.
Atat ministrul mediului cat si seful GNM isi pastreaza optimismul, desi astazi, 16 iulie 2009, este termenul la care Romania trebuia sa aiba 65 de depozite ecologice pentru deseuri municipale, din care s-au realizat doar 20 si sa inchida 78 de gropi, din care s-au inchis doar 19. Procedura de infrigement si amenzile aferente care ar putea fi aplicate Romaniei nu sunt chiar atat de aproape pe cat credem, mai avem timp destul sa facem in cateva luni ce nu s-a facut in cativa ani.
„Cred ca nu o sa ajungem la infrigement in proportie de 80%. Procedura ar putea sa dureze un an si jumatate. Daca ne ducem la bun sfarsit lucrarile chiar si in ragazul dintre pronuntarea deciziei si comunicarea amenzii, se sterge”, a declarat joi Nicolae Nemirschi.
Si Silvian Ionescu crede ca pana la urma infrigementul nu este chiar atat de rau precum pare. „La reuniunea de la Bruxelles, la care am participat in urma cu zece zile, Grecia a dat un exemplu pozitiv, spunand ca a avut 57 de proceduri de infringement in 2004, iar in 2008 ajunsese la 32. Se mandrea cu chestiunea asta. De asemenea, Irlanda primeste an de an zeci de proceduri de infringement de la Comisia Europeana”, a declarat Silvian Ionescu pentru Agerpres.
In conferinta de joi, Nemirschi a mai tinut sa sublinieze ca 16 iulie 2009 nu este singurul termen pentru indeplinirea obligatiilor asumate prin aderarea la Uniunea Europeana cu privire la gestionarea deseurilor. Romania are tinte stabilite pana in 2017, a mai precizat ministrul. „Eu cred ca a vorbi acum despre aceasta problema este important, asa ne implicam. Asta cer de fapt, implicare totala din partea autoritatilor locale”, a subliniat Nemirschi.
Text: Oana Neneciu/Green Report
Foto: Anita Vizireanu/Green Report