Puii de vultur codalb din Delta, o specie pe cale de disparitie, vor fi inelati de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, pentru a putea fi monitorizati si studiati mai usor, informeaza un comunicat de presa.
Inelarea puilor de codalb face parte din proiectul Danubeparks, care are ca scop conservarea speciilor emblematice, precum codalbul si sturionii si a fost deja pusa in aplicare in mai multe state europene.
Puii de codalbi sunt inelati inainte sa paraaseasca cuibul, iar inelele indica tara de provenienta a pasarii si anul inelarii. Dimensiunile destul de mari ale inelelor permit observarea lor cu ajutorul binoclului sau lunetei ornitologice fara a deranja pasarea.
De la sfarsitul lunii aprilie si pana la inceputul lunii mai au fost inelati patru pui de codalb. Activitatea a dat suficiente batai de cap agentilor ARBDD, din cauza inaltimilor mari la care se afla cuiburile de codalb, unele dintre ele la 15-20 de metri deasupra apei, unde pot avea acces numai persoane specializate, folosind echipament de ascensiune.
Inelarea se face prin ridicarea puilor din cuib, coborarea lor la sol sau in barca cu ajutorul unui saculet de panza, analizarea starii de sanatate, aplicarea inelelor si urcarea inapoi in cuib. Totul trebuie sa se petreaca foarte repede, pentru a nu stresa puiul si pentru a permite parintilor sa se intoarca la cuib cat mai repede.
Implementarea acestui program de monitorizare prin inelare va permite obtinerea de informatii despre zonele de hranire a codalbilor, cartierele de iernare, modul de migrare a juvenililor, distribuirea pasarilor, factorii ce determina absența sau prezenta speciei in anumite locuri, in anumite perioade ale anului.
Foto: descopera.ro