Pudra de talc

De-a lungul timpului, pudra de talc a fost un produs popular de mentinere a prospetimii pielii, folosit impotriva transpiratiei si pentru a pastra pielea uscata a bebelusilor. Acest fapt nu ar trebui sa insemne insa si o expunere la o sumedenie de substante chimice periculoase.

Text de Loredana Pana

Urme de azbest in talc

In ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe semne de intrebare in ceea ce priveste folosirea in siguranta a pudrelor care contin talc, in special in produsele destinate copiilor. Talcul, sau silicatul de magneziu, este un mineral subteran si poate contine azbest.
 
Inca din 1970, producatorii au inceput sa elimine azbestul din talc in procesul de prelucrare, insa urme din acesta pot ramane in produsul finit. Expunerea repetata la azbest este legata de probleme pulmonare, care pot conduce la cancer.
 
Primele efecte nocive ale talcului asupra tesuturilor au fost inregistrate in 1930. Chiar si atunci cand nu contine urme de azbest, particulele fine de talc pot ajunge in plamani, iar specialistii estimeaza ca acestea se dizolva in opt ani.
 
Inca de la inceputul anilor 1980 s-a constatat ca, anual, cateva mii de bebelusi mor sau se imbolnavesc grav din cauza inhalarii accidentale de pudra de talc. Potrivit unui studiu realizat in 1991, in Marea Britanie, bebelusii ale caror mame au folosit frecvent pudra de talc au dezvoltat in timp numeroase afectiuni respiratorii.

Una din zece femei, expusa la cancer

Talcul creste riscul de cancer de col uterin cu 24%, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard.

Potrivit specialistilor, predispozitia la aceasta boala este la fel de mare chiar daca talcul e folosit doar o data pe saptamana, in zona intima. Odata ajunsa in organism, pudra de talc produce inflamatii, care favorizeaza aparitia celulelor cancerigene.

Studiile anterioare au legat folosirea pudrei de talc de tumorile ovariene, insa prezenta cercetare avertizeaza ca poate cauza chiar cancer de col uterin. Potrivit cercetatorilor, cele mai expuse sunt femeile mai in varsta care au ajuns la menopauza.

Specialistii au monitorizat 66.000 de femei, dintre care jumatate foloseau aceasta pudra in zona intima, iar restul, nu. Ei au constatat ca femeile care au acest obicei cel putin o data pe saptamana se confruntau cu un risc de 24% mai mare de a se imbolnavi de cancer de col uterin. De asemenea, in timpul monitorizarii, aproximativ 600 de voluntare s-au imbolnavit de aceasta boala.

Potrivit statisticilor, una din zece femei, cu un anumit profil genetic, este expusa unui risc major de a se imbolnavi de acest tip de cancer in urma folosirii pudrei de talc.

spot_img

Ultimele știri