Agenția Națională pentru Protecția Mediului ar putea fi obligată să facă publică lista tuturor operatorilor care gestionează deșeuri, precum și să fie obligată la publicarea autorizațiilor de mediu deținute de aceștia, potrivit unei inițiative legislative depuse de parlamentarii USR.
Proiectul a fost elaborat de deputata Diana Buzoianu, senatoarea Cynthia Păun și senatorul Aurel Oprinoiu, în contextul în care aceste informații nu sunt disponibile uniform în toate județele, se arată într-un comunicat transmis duminică de USR.
Diana Buzoianu, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, a subliniat necesitatea unei baze de date naționale:
„Este extrem de important, într-o țară în care oamenii își pierd ani din viață din cauza poluării, să avem o transparență reală a tuturor avizelor de mediu. La acest moment, unele agenții județene de protecția mediului publică aceste autorizații. Altele aleg să nu. Acolo, cetățenii depun zeci, sute de cereri pentru a obține individual autorizațiile, pe Legea accesului la informații de interes public”.
Potrivit legislației în vigoare, doar operatorii economici autorizați pot desfășura activități de colectare, transport, tratare sau eliminare a deșeurilor. Totuși, în lipsa unui registru național, atât companiile, cât și autoritățile locale întâmpină dificultăți în identificarea acestor operatori și în verificarea valabilității autorizațiilor. La rândul lor, cetățenii și ONG-urile de mediu au acces limitat la informații, ceea ce îngreunează misiunea de monitorizare civică a respectării normelor de mediu, avertizează USR.
Proiectul prevede că Agenția Națională pentru Protecția Mediului va avea obligația de a publica pe site-ul propriu o listă actualizată a tuturor operatorilor autorizați pentru gestionarea deșeurilor. Aceasta va include:
-
denumirea operatorului economic,
-
codul fiscal,
-
tipul activităților autorizate,
-
documentul integral al autorizației de mediu (sau, după caz, autorizației integrate de mediu),
-
statusul vizei anuale (inclusiv seria și data deciziei privind viza anuală).
Actualizarea va trebui realizată în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la emiterea, modificarea, suspendarea sau anularea autorizației sau vizei anuale.
Senatoarea Cynthia Păun atrage atenția asupra riscurilor lipsei de transparență:
„Chiar lângă Capitală ne-am trezit, de multe ori, cu depozite de deșeuri, fără să știm ce e acolo, cine depozitează și pentru ce perioadă, până când oamenii au început să se alerteze că miroase urât. Cetățenii trebuie să știe ce se depozitează lângă ei, fiindcă pe ei îi afectează.”
La rândul său, senatorul Aurel Oprinoiu susține că:
„Prin facilitarea accesului public la aceste informații, facem un pas important spre responsabilizarea companiilor cu activitate cu impact asupra mediului și încurajăm respectul față de comunitățile în care acestea activează.”
Motivarea proiectului
Potrivit inițiatorilor, lipsa unui registru național unic îngreunează atât activitatea operatorilor, cât și controlul civic. În prezent, accesul la informațiile privind autorizațiile de mediu se face, de cele mai multe ori, la cerere, conform Legii nr. 544/2001, sau prin căutarea în surse dispersate (ex. anunțuri publice).
Proiectul de lege vine și în sprijinul celor care generează deșeuri – companii sau autorități locale – care trebuie să se asigure că le predau unor operatori autorizați. „În lipsa unei baze de date clare și actualizate, pot apărea întârzieri, costuri suplimentare și chiar erori care duc la încredințarea deșeurilor către firme neautorizate pentru activitatea respectivă”, avertizează USR.
De asemenea, reamintesc inițiatorii, valabilitatea autorizațiilor de mediu depinde de obținerea vizei anuale, un mecanism introdus tocmai pentru a verifica dacă activitățile se desfășoară conform condițiilor aprobate. În lipsa accesului public la deciziile privind vizele anuale, acest sistem de control își pierde din eficiență.
Legea propusă privind publicarea autorizațiilor de mediu urmează să intre în vigoare la patru luni de la publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 60 de zile de la intrare în vigoare, Agenția Națională pentru Protecția Mediului va trebui să elaboreze procedura de publicare și actualizare a listei, prin Sistemul Integrat de Mediu sau alte platforme informatice, pentru a garanta accesibilitatea online, publică și deschisă a acestor informații.
CITEȘTE ȘI:
Reportaj pe drumul deșeurilor: tu știi unde ajunge gunoiul tău?