Tinta derizorie de reducere a emisiilor in Japonia

Japonia isi va reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 15% in urmatorii 11 ani, o cifra considerata derizorie de unii ecologisti, anunta BBC.

Procentul anuntat de premierul japonez Taro Aso este echivalent cu o reducere a emisiilor cu 8% fata de nivelul inregistrat in 1990. In schimb, tinta UE pentru aceeasi perioada este de 20%. Japonia este cel de-al cincilea generator global de CO2, iar tarile in curs de dezvoltare au facut presiuni la adresa autoritatilor de la Tokio pentru a-si fixa tinte cat mai ambitioase.

„Pentru prima data in doi ani jumate nu stiu ce sa spun”, a declarat dezamagit Secretarul executiv al Conventiei-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, Yvo de Boer, citat de Reuters. El a adaugat ca tarile dezvoltate lucreaza cu procente mult mai mici decat cele recomandate de oamenii de stiinta.

Cele 15 procente au fost catalogate drept „extrem de ambitioase” de premier. Conform Reuters, Taro Aso a incercat sa impace ecologistii cu nevoile industriei, dar si cu cerintele alegatorilor, in conditiile in care in Japonia se vor organiza alegeri in cateva luni. El a explicat ca procentul se justifica, pentru ca include doar emisiile ce vor scadea din industria tarii, fara a include achizitionarea de certificate de carbon de la alte state.

Reprezentantii organizatiilor de mediu acuza guvernul de la Tokio ca nu face destule pentru a-si transforma economia, intr-un efort care ar putea stimula si tarile in curs de dezvoltare sa isi reduca emisiile. Negociatorii tarilor in curs de dezvoltare de la conferinta pentru clima de la Bonn au acuzat Japonia ca ignora responsabilitatea istorica a tarilor in curs de dezvoltare pentru incalzirea globala.

„Este aceasta o politica ce va combate incalzirea globala? Vreau ca Japonia, o putere tehnologica de top, sa demonstreze mai multe aptitudini de lider”, a declarat Yukio Hatoyama, liderul partidului democrat din Japonia aflat in opozitie.

Japonia a intampinat dificultati in indeplinirea tintei pentru emisii fixata prin protocolul de la Kyoto pentru ca gospodariile si cladirile de birouri au generat o cantitate mai mare de CO2. Premierul Taro Aso a explicat ca, in continuare, tara sa va sprijini eficientizarea consumului de electricitate a gospodariilor si a masinilor si va investi mai multi bani in sursele regenerabile de energie.

Foto: www.odt.co.nz

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri