Tigrii de Sundarbans ar putea muri inecati din cauza schimbarilor climatice

Una dintre cele mai mari populatii de tigri de pe planeta ar putea disparea pana la sfarsitul acestui secol, ca urmare a cresterii nivelului marii cauzate de schimbarile climatice, arata un nou studiu WWF(World Wide Fund for Nature), aparut in publicatia Climate Change. Acest fenomen ar putea distruge habitatele tigrilor de pe coasta Bangladesh-ului, situate in padurile de mangrove din Sundarbans.

“Daca nu vom reusi sa gasim solutii de adaptare la impactul schimbarilor climatice in regiunea Sundarbans, singura modalitate prin care tigrii ar putea supravietui ar fi aceea de a purta un costum de scafandru”, a declarat Colby Loucks, director adjunct de conservare in cadrul WWF SUA si autorul principal al studiului intitulat “Cresterea nivelului marii si tigrii: anticiparea impactului asupra padurilor de mangrove din Sundarbans, Bangladesh”. “Cresterea nivelului marii preconizata pentru zona Sundarbans ar depasi cu siguranta capacitatea tigrilor de a se adapta”, a adaugat Loucks.

Potrivit studiului, o crestere a nivelului marii cu 28 cm mai mult fata de cel inregistrat in anul 2000 ar putea reduce habitatul tigrilor din Sundarbans cu 96%, ajungandu-se astfel la mai putin de 20 de tigri cu posibiltate de imperechere, in total.

Tigrul este una dintre cele mai amenintate specii de pe glob, estimandu-se ca in salbaticie mai exista doar 3.200 de exemplare. Oficialii WWF sustin ca amenintarile la adresa tigrilor bengalezi, precum si a altor specii simbol din intreaga lume, subliniaza inca o data importanta de a trece la actiune in ceea ce priveste reducerea gazelor cu efect de sera.

Populatia de tigri amenintata de braconaj si pierderea habitatului

In plus fata de schimbarile climatice, tigrii de Sundarbans, la fel ca orice alta populatie de tigri din lume, sunt amenințați de braconaj si de pierderea habitatului. Habitatul tigrilor a scazut cu 40% in ultimul deceniu, acestia ocupand momentan mai putin de 7% din habitatul lor initial.

Oamenii de stiinta se tem ca ritmul alert al despaduririlor, precum si braconajul scapat de sub control ar putea contribui la extinctia unor populatii de tigri, la fel cum s-a intamplat si in cazul altor specii de tigru din Asia, precum tigrul de Java si Bali Tigrii sunt vanati pentru pieile si organelor lor, care sunt folosite in medicina traditionala chineza.

Regiunea Sundarbans ar putea disparea definitiv

Daca nu sunt luate masuri urgente, regiunea Sundarbans, impreuna cu fauna si resursele naturale ce sustin milioane de oameni ar putea disparea in urmatorii 50-90 ani, se mai mentioneza in studiu.

“Padurea de mangrove in care traieste tigrul bengalez, impreuna cu gheata necesara supraviețuirii ursului polar reprezinta unele dintre mai amenintate habitate, datorita cresterilor de temperatura preconizate pentru acest secol” a declarat Keza Chatterjee, Director al Programului de Schimbari Climatice din cadrul WWF SUA.

“Pentru a evita o catastrofa ecologica de proportii si mai mari trebuie sa reducem in mod considerabil emisiile de gaze cu efect de sera si sa ne pregatim pentru consecintele schimbarilor climatice pe care nu am reusit sa le evitam”, a mai spus Chatterjee.

Padurea Sundarbans, sit al patrimoniului international UNESCO, impartita de catre India si Bangladesh in zona deltei fluviului Gange, este cea mai mare padure compacta de mangrove din lume. Mangrovele sunt gasite in regiunile dintre pamant si mare si servesc nu doar ca loc de inmultire pentru pesti, dar si ca scut de protectie a regiunilor de coasta impotriva dezastrelor naturale precum ciclonuri, valuri provcate de furtuni si vant puternic.

Considerata habitat pentru o populatie de 250-400 tigri, regiunea Sunderbans mai adaposteste peste 50 de specii de reptile, 120 de specii de pesti pentru uz comercial, 300 de specii de pasari si 45 de specii de mamifere. Cu toate ca numarul tigrilor din Sundarbans este incert, acesta ar putea reprezenta aproximativ 10% din populatia totala de tigri de pe planeta.

Folosind cifrele preconizate de Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (IPCC) cu privire la cresterea nivelului marii, in cel de-al patrulea raport din 2007, autorii studiului mentioneaza ca o crestere a nivelului marii cu 28 cm ar putea avea loc in 2070, moment in care supravietuirea populatiei de tigri ar fi improbabila in regiunea Sundarbans. Cu toate acestea, cercetari recente sugereaza faptul ca nivelul marii ar putea creste intr-un ritm mai alert decat se arata in studiul mai sus mentionat.

2010, Anul tigrului

“Este demoralizant sa-ti imaginezi ca padurea Sundarbans, care in limba bengaleza inseamna ‘padure frumoasa’ ar putea disparea secolul acesta, impreuna cu tigrii sai’, spune Loucks. “Speram ca in acest An al tigrului, lumea isi va indrepta atentia spre a reduce amenintarile la adresa acestor fiinte minunate si pentru a se pregati pentru consecintele pe termen lung ale schimbarilor climatice”, a afirmat acesta.

2010, Anul Tigrului va marca un an important in ceea ce priveste eforturile de conservare a tigrilor aflati in salbaticie. Cu aceasta ocazie, WWF va continua sa joace un rol esential in implementarea de noi strategii indraznete pentru a salva aceasta minunata felina asiatica, spun reprezentantii organizatiei.

spot_img

Ultimele știri