Pe vremuri, oamenii din Gornet obtineau bani frumosi din afacerile cu zmeura. Acum, grindina si ploile le-au dat peste cap planurile. In plus, in lipsa unor centre de desfacere, satenii isi vand marfa, la jumatate de pret, intermediarilor.
Anul acesta, cultivarea zmeurei la Gornet nu a mai fost o afacere profitabila. Daca, pe vremuri, satenii isi puteau asigura un venit substantial prin vanzarea fructe-lor, acum lucrurile s-au schimbat. In zona nu exista niciun centru care sa preia intreaga cantitate de zmeura, fapt care face ca marfa sa fie vanduta intermediarilor, la jumatate de pret. Putini tarani ajung cu marfa in piete, pentru ca efortul si cheltuielile de a-si comercializa singuri marfa sunt prea mari.
“Avem nevoie de autorizatie, trebuie sa platim si chiria pentru taraba… Se adauga si costul transportului si apoi, ca sa vinzi marfa, trebuie sa pierzi o zi la piata“, ne-a povestit un localnic. Pe vremuri, inainte de Revolutie, cand terenurile erau tre-cute la CAP, marfa ajungea sa fie vanduta, cu bani fru-mosi, peste hotare. Dupa 1990, satenii au incercat sa pastreze reteta succesului. Cativa ani, marfa a fost vanduta in continuare in strainatate. Au urmat apoi cativa ani de seceta, altii cu inundatii… Din cei peste 300 de locuitori care se ocupau numai cu zmeura au ramas aproape jumatate. Satenii sunt suparati de faptul ca, in zona, nu exista niciun centru de desfacere a marfii.
“Nu exista centru si criza financiara isi spune cuvantul. Daca nu exista desfacere, nu exista nici profit. O singura societate a fost interesata sa cumpere zmeura, dar la un pret de 4-5 lei /kg, fata de 8 lei/kg cat sperau sa obtina locuitorii“, ne-a declarat Ion Petrescu, primarul comunei. Cum cultivarea zmeurei este o activitate strict privata, administratia locala nu se poate implica in realizarea unui centru de desfacere. Singurii care ar putea sa faca acest lucru ar fi chiar oamenii din comuna, conditia fiind sa se asocieze pentru a obtine fonduri pentru realizarea respectivului centru. In lipsa desfacerii, localnicii nu se inghesuie sa cultive suprafete mari cu zmeura.
“Au ramas cultivate cu zmeura vreo 100 de hectare de teren. Unii au suprafete mici de 500 – 1.000 de mp. In lipsa desfacerii, nu exista nici interes pentru cultivarea unor suprafete mari“, a precizat Petrescu.
Distrugeri
Astea nu sunt singurele probleme ale oamenilor. Luna iunie si primele zile din iulie au fost ploioase, fapt care a afectat calitatea zmeurei. In plus, grindina a facut pagube pe mai multe suprafete agricole. “Au fost suprafete de teren afectate in proportie de 30-40%. De despagubiri nu poate fi vorba, pentru ca oamenii nu au asigurat culturile“, ne-a declarat Ion Petrescu, primarul localitatii.
Promisiuni… la anu’
Potrivit edilului localitatii Gornet, exista o promisiune ca, de anul viitor, marfa sa fie vanduta direct la o fabrica din Valenii de Munte, care prelucreaza fructe. “Au existat discutii ca, incepand de anul viitor, sa existe o linie de fabricatie de sucuri din zmeura. Asteptam sa vedem daca se va materializa in vreun fel acest lucru, care ar putea sa insemne relansarea culturilor de zmeura de la Gornet“, a sustinut edilul comunei.