Telegraful de Prahova: Saracia prahovenilor reduce cantitatea de deseuri si scapa primariile de sanctiuni

De la 1 iulie, primariile localitatilor care nu reusesc sa scada, cu 15% fata de anul trecut, cantitatea de deseuri aduse la rampa de gunoi din apropierea Ploiestiului, vor plati drept sanctiune 100 de lei pe tona de gunoaie. Banii vor fi virati direct in contul Fondului de Mediu. Administratiile locale din judet nu au, totusi, de ce sa-si faca deocamdata mari probleme. Oamenii sunt prea saraci ca sa mai consume, deci si ca sa mai arunce mare lucru.

Dupa normele Uniunii Europene care au impus inchiderea gropilor de gunoi neconforme, Romania se va confrunta in cateva luni cu o alta problema: aceea a cantitatii de deseuri aduse in rampele de transfer. Administratiile locale sunt obligate sa aduca la rampele de gunoi cu 15% mai putine deseuri ca anul trecut, altfel sunt bune de plata. Pentru fiecare tona in plus, primariile vor scoate din vistierii cate 100 de lei. Sumele de bani stranse se vor duce direct la Administratia Fondului pentru Mediu.

Criza reduce pana si resturile

In 2009, in judet s-a inregistrat deja o scadere a volumului deseurilor, iar trendul descendent pare sa se mentina.

„Facand o comparatie cu anul 2008, in 2009 am avut in Prahova o cantitate de gunoaie la rampele de gunoi cu 12% mai mica. Cauzele au fost, dupa parerea mea, mai multe, dar principale ar fi scaderea nivelului de consum ca urmare a situatiei economice si faptul ca deja sortarea si reciclarea au facut progrese mari in judet. Daca ne mentinem pe aceasta linie, nu va fi nicio problema”, ne-a declarat Mihai Buzea, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova.

Inedit este faptul ca, indiferent daca, la nivel de judet, se va inregistra scaderea cantitatii de deseuri, micsorarea trebuie sa fie de cel putin 15% pe fiecare localitate in parte. De exemplu, sa presupunem ca la Ploiesti cantitatea de gunoaie este mai mica cu 20%, limita fiind astfel atinsa, ba chiar depasita cu 5%, iar la Paulesti cantitatea de deseuri nu a scazut cu mai mult de 5%. In aceste conditii, administratia locala din Paulesti este buna de plata, chiar daca o alta localitate din judet a scazut cantitatea mult peste limita obligatorie.

Apel la reciclare

Schimbarile impuse si noua „taxa de mediu pe gunoaie” au venit ca urmare a deciziei de a obliga oamenii sa recicleze o mare parte din deseuri. Daca, in prezent, multi prahoveni arunca la ghenele de gunoi de la hartie, plastic, fier sau sticla pana la materiale de constructii si resturi menajere, cetatenii vor fi nevoiti sa scape de acest obicei. Sticla, aluminiul, pet-urile si plasticul sunt doar cateva dintre materialele pe care au putea sa le recicleze romanii. Asta daca au cum! Pentru ca oamenii probabil s-ar gandi si la mediu atunci cand ar vedea ca in locul vechilor pubele s-ar instala cosuri de gunoi sectionate pe tipuri de deseuri.

Pana atunci insa, Primaria Ploiesti nu fost chiar exemplu de urmat. Documentele intocmite in vederea atribuirii serviciului de salubritate, la nivelul municipiului, dupa expirarea contractului cu vechiul operator, nu includ obligatia ca societatile castigatoare sa puna la dispozitia cetatenilor pubele speciale pentru deseurile reciclabile ori sa dispuna de utilaje corespunzatoare pentru colectarea acestora.

spot_img

Ultimele știri