Telegraful de Prahova: Excursie printre gunoaie si ghene, pe urmele operatorului de salubritate

Dupa ce primarul Ploiestiului a invitat presa sa mearga in control alaturi de inspectorii RASP, o echipa de la Telegraful de Prahova si Alpha TV a onorat ieri dimineata invitatia. Asa ca am petrecut o jumatate de zi in inspectie printre gunoaie, ghene, platforme si depozite de deseuri, pentru a urmari cum decurge un control al Regiei de Servicii Publice pe tema salubritatii municipiului.

„Excursia” noastra a inceput marti dimineata, cand conducerea Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti ne-a prezentat inspectorul pe care urma sa-l insotim in controlul zilnic pentru monitorizarea activitatii de salubritate. Fiecare inspector are o raza de actiune, unde trebuie sa verifice daca maturatorii sunt la munca, daca au fost ridicate gunoaiele, daca strazile sunt maturate si spalate, in conformitate cu programul elaborat de administratia locala.

„Inspectia presupune monitorizarea intregii activitati de salubritate pe sectorul arondat. Presupune monitorizarea activitatii de curatenie pe caile publice, dar si a ridicarii gunoiului menajer. Urmarim activitatea de maturat manual, maturat mecanizat si spalat. Presupune urmarirea deseurilor de langa platforme si depozite necontrolate”, ne explica Marin Marian, inspectorul RASP care a fost, ieri, ghidul nostru.

Pornim la drum, alaturi de reprezentantul Regiei, dar si de inspectorul desemnat de operatorul de salubritate, in „zona 2, sectorul 3”, care incepe de la sensul giratoriu de pe Gheorghe Doja, din dreptul Halelor Centrale, si se intinde, pe partea estica a Bulevardului Republicii, pana spre Bereasca si strada Strandului. Prima sarcina: urmarirea activitatii in punctele fixe, impuse in zonele foarte aglomerate, pe unde lucratorii trebuie sa treaca de mai multe ori intr-o zi. La primul, cel de la Halele Centrale, maturatoarea era la lucru si golea cosurile de gunoi, un semn bun pentru Rosal. Mergem si la celelalte, pe Republicii, la Piata Nord si la Spitalul Judetean. Nimic suspect, RASP-ul ne trimisese intr-un sector unde operatorul isi facuse temele. Conform programului, am luat apoi la rand stradutele din cartierul Cina, care ar fi trebuit maturate ieri. I-am gasit pe angajatii Rosal pe strada Mos Ion Roata, unul dintre obiectivele impuse de administratia locala. Pe Soseaua Nordului, masina de maturat si cea de spalat fusesera si ele scoase la lucru.

Probleme langa platforme

Urmeaza turul pe la platformele de gunoi. Inspectorul ne spune ca, de obieci, face acest lucru dupa-amiaza, dar de aceasta data a facut o exceptie pentru noi, ca sa vedem programul complet. Trecem, ca intr-o adevarata excursie, prin dreptul ghenelor din cartierul Nord, iar delegatul de la Rosal ne mai spune, din cand in cand, „pe stanga mai avem o platforma” si ne indica directia, exact ca un ghid turistic. Pubelele de aici ar fi trebuit golite cu o zi inainte. Lucru care, in majoritatea cazurilor, era usor de observat pe teren, doar ca, intre timp, mai multe dintre containere se umplusera. Pe prelungirea Gageni, inspectorul RASP isi noteaza adresa in agenda. Aici, platforma era deja plina.

„Au fost golite luni, am verificat, dar intre timp oamenii au mai depozitat. Colectarea se face luni, miercuri si vineri, insa in anumite zone, precum aceasta, mai trece operatorul si martea si joia. Pe la ora 14.00-15.00, cand fac receptia finala, le notez pe toate si trimitem comanda catre Rosal”, imi explica Marin Marian. Oamenii din zona se uita mirati la pasagerii unei masini care da roata deseurilor. Ajungem la o alta platforma, din nou inspectorul deschide agenda. Cunoaste strazile din sectorul arondat mai ceva ca un taximetrist. Isi noteaza adresa, imi notez si eu: strada Crizantemelor.

Pe Petuniei, aceeasi problema: gunoaie peste gunoaie, la o platforma de unde reprezentantul RASP m-a asigurat ca se facuse colectarea cu o zi in urma. Bonus, gasim aici si un grup de trei romi, doi barbati si o femeie. Ea, vazand ca are companie, isi ia sacul in spinare si pleaca suparata. Ceilalti doi continua sa examineze un televizor vechi aruncat si sa scoata din el firele, deloc deranjati de faptul ca erau filmati. „Baietii astia va strica afacerea”, ii spun inspectorului de la RASP, insa el pare obisnuit cu ploiestenii care colecteaza metalul, pet-urile si cartonul inaintea operatorului. Nici nu-i de mirare, gasim si altii la alte sase-sapte platforme. Una dintrele ele este pe strada Catinei, langa caminul social, unde o femeie statea linistita la umbra, printre crengi aruncate, langa o dormeza, mai multe scaune din plastic si un vas de toaleta. In fata ei, un munte de pet-uri, pe care le pazea cu mare atentie. „Aici e un fel de centru de colectare: initial depoziteaza langa aceasta platforma toate sticlele pe care le aduna din zona, apoi le duc mai departe”, explica inspctorul Regiei, precizand ca, si la aceasta platforma, operatorul urmeaza sa fie rechemat sa colecteze din ghene si din jurul lor.

Punctele negre

Nici nu plecam bine, si inspectorul pe care l-am insotit pe teren primeste, prin telefon, o sesizare, din Bereasca. Plecam spre strada respectiva, insa mai facem un ocol pe la asa-zisele „puncte negre”, locurile in care cetatenii arunca in mod obisnuit foarte multe deseuri la intamplare. Primul este pe strada Radu de la Afumati, langa policlinica Cina, insa aici gasim curatenie. Au fost amplasate doua pubele si, ca masura suplimentara, maturatorii sunt chemati zilnic in zona. La fel si la intersectia dintre Gageni si Alexandru Deparateanu. „O sa iesim putin din sectorul arondat, sa va arat un alt punct cu probleme, pe strada Garlei. Am ridicat gunoiul de aici in urma cu o saptamana si jumatate, era cat gardul. Trec multi carutasi pe acolo si-l arunca din mers, ajunsese sa se blocheze strada”, mai spune, exact ca un ghid, inspectorul trimis de RASP pe urma gunoierilor.

La interventie

Dupa ce mai „vizitam” un punct negru, ajungem si pe strada Albastrelelor, din Bereasca, de unde venise sesizarea telefonica. In capat, dupa ce se termina randul de case, incep gunoaiele, care se intind pe un camp cat vezi cu ochii. Moloz, saci, zdrente, crengi, cateva pungi de gunoi menajer, cauciucuri, arcuri, in general deseuri care ar putea aduce o suma foarte mare in contul Rosal daca ar fi stranse si incadrate la tariful de 103 lei pe tona destinat resturilor din constructii si demolari. Concluzia dupa aceasta monitorizare: operatorul de salubritate din Ploiesti si-a facut treaba in ultimele zile, cel putin in sectorul pe care l-am vizitat noi.

„Este o zi normala de lucru, in care am mers la toate depozitele arondate, fara sa constatam probleme. Raman insa aceste campuri, unde oamenii au aruncat la intamplare. Au existat, exista si vor exista deseuri necontrolate, foarte multe si care necesita un volum foarte mare de lucru. Le curatam in functie de timp, avand prioritate cele pentru care primim sesizari de la cetateni sau de la Garda de Mediu”, a conchis Marin Marian. Ramane sa vedem, desigur, factura!

spot_img

Ultimele știri