Suprafata inclusa in Programul Natura 2000, in crestere

Organizatiile neguvernamentale doresc cresterea suprafetelor din judetul Tulcea incluse in programul Natura 2000, in opinia societatii civile aprobarea acestei propuneri putand salva Romania de infringement, informeaza Agerpres.

Presedintele organizatiei Eco-Pontica, Florin Palade, a declarat ca propunerea de extindere a suprafetelor incluse in programul Natura 2000 va fi adusa la cunostinta Ministerului Mediului cel mai probabil saptamana aceasta.

"Deocamdata nu putem spune cu exactitate suprafata din judetul Tulcea care va fi inclusa in Programul Natura 2000, dar, daca ar fi sa estimez, ar fi vorba de circa 25.000 de hectare", a mentionat Florin Palade.

Propunerea de extindere a siturilor Natura 2000 vizeaza terenurile agricole limitrofe actualelor arii naturale incluse in program, terenuri cu rol si de zona tampon, care servesc ca zone de hranire pentru pasari, exemple prioritare in acest sens fiind aria de protectie speciala avifaunistica Padurea Babadag, in special in zona teritoriilor administrative ale comunelor Dorobantu si Peceneaga, pasunile si terenurile agricole limitrofe rezervatiei naturale Valea Mahomencea precum si aria de protectie speciala in domeniul avifaunistic Casimcea.

De altfel, extinderea siturilor incluse in programul Natura 2000 a fost ceruta si prin directiva Consiliului Europei nr 92/43/EEC din decembrie 2008, conducerea Institutului National Delta Dunarii (INDD) atragand atentia asupra necesitatii redelimitarii ariilor naturale protejate din judetul Tulcea.

"Ne-am pus la dispozitia Ministerului Mediului pentru a oferi sprijinul Institutului, astfel incat Romania sa nu fie sanctionata cu infringement. Valorile amenzilor care se pot aplica sunt de doua ori mai mari decat studiul necesar pentru redelimitarea siturilor Natura 2000, de exemplu", a declarat directorul INDD, Romulus Stiuca.

In momentul de fata, conform datelor furnizate de Eco-Pontica, din totalul de 849.900 de hectare de teren din judetul Tulcea, 634.389 hectare, adica 74%, sunt incluse in programul Natura 2000, mare parte din aceasta suprafata, respectiv 457.555 de hectare, reprezentand Delta Dunarii. Programul Natura 2000 a fost prezentat la Tulcea in octombrie 2006 de fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, declarand la acea vreme ca pentru proiectele ce se vor dezvolta in ariile naturale incluse in programul Natura 2000 se vor acorda 300 de milioane de euro.

"Pentru ‘Reteaua Natura 2000’, suma promovata in programul sectorial de mediu este de aproximativ 300 de milioane de euro. Banii se vor acorda pentru proiectele care se vor dezvolta in ariile protejate, iar pentru mecanismul de compensatie este prevazuta suma de 25%, am discutat noi cu reprezentantii Comisiei Europene din Programul de Dezvoltare Rurala, din aproximativ 10 miliarde de euro", a declarat fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, in octombrie 2006, cu prilejul lansarii campaniei "Zilele Verzi".

Oficialul a precizat atunci ca se estimeaza ca 15% din suprafata Romaniei sa fie inclusa in programul ‘Natura 2000’ si ca, in conditiile in care circa 60% din suprafata judetului Tulcea va face parte din acest program, autoritatile comunale tulcene ar putea deveni principalii beneficiari ai sumelor compensatorii.

Pana in momentul de fata autoritatile comunale din judet nu au primit niciun ban, primarii criticand in repetate randuri programul Natura 2000 care, in opinia lor, blocheaza investitii in cariere de piatra si instalatii eoliene ce ar atrage venituri la bugetele locale.

spot_img

Ultimele știri