Stresul provoaca disparitia ursilor koala

O boala provocata de stres ucide un numar alarmant de mare de ursi koala, potrivit cercetatorilor australieni, citati de Msnbc.

Ursii koala traiesc pe dealurile si campiile pe care creste eucaliptul, pentru ca au nevoie de frunzele sale in alimentatie. Pe masura ce oamenii se extind in aceste teritorii, habitatul animalelor este redus. Stresul provocat ursilor koala de acest fenomen face ca o boala latenta sa afecteze intre 50 si 90% dintre animale.

Problema a devenit alarmanta in luna august, cand un urs koala, devenit celebru dupa ce a fost fotografiat band apa din sticla unui pompier pe durata incendiilor din Australia, a murit in timpul unei operatii din cauza infectiei cu chlamydia.

Virusul, ce afecteaza animalele atunci cand sunt supuse stresului, duce la infectii urinare, ale ochilor si ale tractului respirator si genital. Ele pot duce la orbire, infertilitate si chiar moarte.

Directorul executiv al Australian Koala Foundation, Deborah Tabart, a lansat un apel catre guvernul australian sa clasifice ursii koala in randul animalelor pe cale de disparitie pentru a putea implementa politici prin care habitatul lor sa fie protejat. Organizatia a dedicat luna septembrie programelor destinate sa atraga atentia asupra disparitiei ursilor koala, sub sloganul „No Tree, No Me”.

In Statele Unite, ursii koala sunt deja inclusi in randul speciilor pe cale de disparitie. In Australia, fundatia condusa de Deborah Tabart estimeaza ca au mai ramas doar 100.000 de exemplare, de la cateva milioane cate populau tara inainte de colonizarea europeana de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Majoritatea ursilor koala traieste pe coasta estica a tarii, in Queensland si New South Wales. Un studiu efectuat in 2008 in Queensland arata ca populatia de ursi koala a scazut cu 64% din 1999, adica de la 6.200 de exemplare la 2.800. Chiar daca accidentele de masina si atacurile cainilor au ucis multe exemplare, cel mai mare pericol raman bolile.

Australia este recunoscuta pentru flora si fauna sa unica, dar 55 dintre mamiferele, pasarile si reptilele sale sunt deja pe cale de disparitie.

Foto: Msnbc

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri