Strategii de conservare a naturii in Delta Dunarii

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) implementeaza un proiect de conservare a naturii in ariile protejate dunarene. Proiectul se numeste DANUBEPARKS si are ca scop dezvoltarea si implementarea de strategii transnationale pentru conservarea Patrimoniului Natural al Dunarii, informeaza Mediafax.

Unul din scopurile infiintarii acestui proiect este imbunatatirea conservarii naturii in ariile protejate dunarene precum si schimbul de experienta in managementul aplicat in aceste arii naturale. In acest sens, in perioada 12-16 ianuarie, o delegatie din cadrul ARBDD Tulcea a efectuat o deplasare in Parcul National Duna – Drava din Ungaria si Parcul Kopacki Rit din Croatia.

Grupul de lucru dedicat Pasarilor s-a reunit in localitatea Kolked din Ungaria la care au participat reprezentanti ai ariilor naturale protejate si experti din Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania.

Discutiile s-au axat pe Strategia Vulturului Codalb si toti partenerii au avut ocazia sa invete din masurile de conservare aplicate si sa afle principalele probleme si interese ale celorlalti parteneri de proiect.

Participantii din partea ARBDD Tulcea au prezentat istoricul situatiei codalbului in Dobrogea, si in particular pe teritoriul RBDD, si perspectivele evolutiei populatiei acestuia. In a doua parte a intalnirii a fost prezentata activitatea de monitorizare a vulturului codalb in arii protejate unde acesta este frecvent intalnit si a avut loc un schimb de informatii utile referitoare la protectia acestei specii.

Intalnirea a oferit prilejul discutarii strategiei comune pentru Prundarasul Gulerat Mic si Lastunul de Mal. Excursiile in teren din Parcul National Duna Drava si Parcul Natural Kopacki-Rit s-au focalizat pe Vulturul Codalb putandu-se observa mai multe cuiburi intrucat majoritatea perechilor reproducatoare de pe traseul Dunarii traiesc in aceasta zona.

Proiectul DANUBEPARKS va materializa protectia vulturului codalb in RBDD Tulcea prin demararea a patru directii de actiune. Prima este monitorizarea acestei specii prin folosirea de inele colorate, proiect inceput in 1976 in Suedia si la care, prin acest proiect, aderam in acest an. Inelele colorate vor indica zona de provenienta a exemplarului inelat si anul inelarii.

A doua directie de actiune este monitorizarea codalbului folosind telemetria satelitara. Prin acest program se vor fixa emitatoare satelitare pe un adult si un juvenil de codalb, urmarindu-se pe o perioada de trei ani dinamica deplasarilor lor.

Apoi urmeaza informarea pe viu a publicului interesat despre activitatea la un cuib de codalb prin intermediul unei camere web fixata la cuib si apoi construirea si montarea unui numar de 10 cuiburi artificiale si monitorizarea lor.Toate aceste actiuni sunt programate a fi realizate pe o perioada de 3 ani.

Foto: danubedelta.com.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri