46% dintre tarile lumii au inregistrat imbunatatiri ale strategiilor climatice de la sfarsitul summit-ului ONU de la Copenhaga de anul trecut pana in prezent, 32 dintre cele 95 de tari analizate facand “imbunatatiri semnificative” ale planurilor de actiuni climatice, arata un studiu realizat de Programul de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) si AccountAbility, informeaza Business Green. Tarile care sunt date ca exemple sunt Germania, China si Coreea.
Economia cu nivel scazut de carbon da semne de crestere incepand cu decembrie 2009, in ciuda esecului de la summit-ul din Danemarca, se arata in studiu. Raportul a analizat planurile nationale privind schimbarile climatice si nivelul de crestere a produselor si serviciilor cu nivel scazut de carbon in 95 de tari responsabile pentru 97% din activitatea economica globala si 96% din emisiile la nivel mondial.
Raportul mai arata ca strategiile climatice imbunatatite au dus la o crestere a economiei cu nivel scazut de carbon, despre care se estimeaza ca ar ajunge la valoarea de peste 2 trilioane de dolari pe an pana in 2020.
“Acest raport vine ca o gura de aer proaspat”, a declarat Alex MacGillivray, director in cadrul AccountAbility. “Studiul arata ca tarile de la orice nivel de dezvoltara pot avea vointa politica, institutii puternice si pot colabora cu actionarii pentru competitivitate climatica”, a adaugat acesta.
Suedia, Danemarca, Germania, Japonia si Franta au fost laudate pentru „cel mai consistent progres” in ce priveste atat strategiile climatice, cat si pietele cu nivel scazut de carbon, Statele Unite si Marea Britanie s-au remarcat prin politici climatice puternice, iar Brazilia, Africa de Sud, India si China au progresat catre competitivitate climatica.