Steven Borncamp, presedintele Consiliului pentru Cladiri Verzi din Romania, considera ca atunci cand politicile si campanile de mediu dau gres, puterea exemplului ii poate determina pe romani sa faca eforturi pentru a avea o iarba mai verde decat a vecinului. El sustine ca oricine poate avea o locuinta verde, cu doar 5-10% mai scumpa decat una obisnuita, in timp ce dezvoltatorii imobiliari exagereaza acasta diferenta de pret pana la 300-400%.
A consemnat Carmen Albisteanu
carmen.albisteanu@green-report.ro
Care este diferenta de cost reala intre o cladire verde si una obisnuita si cand vor exista si in Romania astfel de cladiri?
Depinde de cladire, ca exista multe tipuri. Pentru o cladire verde medie, de zece etaje, sa zicem, diferenta de cost fata de una obisnuita este de 5%, in timp ce dezvoltatorii imobiliari vorbesc de 300-400%. Noi incercam sa le spunem dezvoltatorilor imobiliari ca nu mai este bine pentrru ei sa exagereze preturile cladirilor verzi deoarece clientii sunt tot mai destepti si nu mai vor sa cumpere o cladire incadrata in clasa A, dar care din punct de vedere energetic se afla in clasa F.
Pentru romanul obisnuit, cel mai mare stimul pentru reducerea consumului de energie este factura lunara. Ce i-ar determina pe romani sa aiba obiceiuri mai verzi in viata de zi cu zi?
Este adevarat ca primul lucru pe care il observa sunt banii din portofel, insa asistam la o intelegere din ce in ce mai mare a problemei energiei si ce cred ca la inceput oamenii vor cauta sa economiseasca bani, dar apoi vor observa ca iernile au mai putina zapada decat altadata si vor sti ca ceva se schimba. Cred ca este subestimat interesul romanilor pentru eficienta energetica si pentru o viata mai verde. Cred ca le pasa mult mai multor romani decat credem. Cred ca in principiu romanii trebuie sa inteleaga consecintele actiunilor lor, atat din punct de vedere financiar, cat si ecologic.
In multe locuinte romanesti exista inca mari consumatori de energie, cum ar fi frigidere si masini de spalat foarte vechi. Cat de pregatiti credeti ca sunt romanii pentru a-si schimba stilul de viata pentru a proteja mediul?
Cred ca schimbarea va veni foarte repede deoarece odata ce dam cateva exemple, lumea le va vedea si isi va schimba comportamentul. De exemplu, cand noi am izolat o casa, am fost primii, iar acum foarte multi oameni fac acest lucru. Asa se va intampla si cu electrocasnicele: lumea isi va da seama ca un frigider nou consuma mai putin decat unul vechi. De obicei este nevoie de putin timp pentru o asemenea schimbare, dar cand incepe, se petrece foarte repede.
In ce masura poate energia regenerabila sa amelioreze efectele crizei economice si in ce masura poate asigura o independenta energetica a Romaniei si a altor tari care se bazeaza pe importuri?
In primul rand, cred ca va incuraja cresterea economica, dar cel mai important este ca reprezinta un raspuns excelent la criza economica prin care trecem acum. Stim ca atunci cand vom rezolva criza economica ne vom trezi cu o criza a energiei. Daca tot vom introduce stimuli in economie, am putea la fel de bine sa ii cheltuim cu intelepciune, in investitii care ne vor ajuta sa economisim pe viitor. Este vorba despre o combinatie intre energia regenerabila si eficienta energetica. Desigur, cand cresti eficienta energetica, oamenii folosesc mai multa lumina si mai multe servicii de transport. Asa ca doar cresterea eficientei energetice nu este un raspuns decat in cazul in care acoperim cresterea de consum cu energie regenerabila.
Credeti ca astfel se va reduce dependenta de importurile de energie din alte tari?
Sigur ca da. Cred ca vom asista la cateva surprize foarte placute in anii urmatori. O reducere a consumului de energie cu 10-20% nu este o tinta ambitioasa. Ambitioasa mi se pare reducerea cu 50% a consumului de energie. Ca pana la urma ideea este ca toata lumea de pe glob sa aiba electricitate, sa poata sa calatoreasca liber, insa in acelasi timp va fi nevoie de o suma importanta pentru a asigura toate aceste lucruri. Fiecare dintre noi trebuie sa fie independent energetic. Trebuie sa existe un fel de independent energetica individuala.
Care credeti ca vor fi principalele impedimente si provocari in adoptarea protocolului post-Kyoto la summitul de la Copenhaga din decembrie? Ce ar insemna refuzul unor mari poluatori precum China si India de a ratifica acordul?
Un impediment la nivel global a putea fi faptul ca oamenii vad asta ca pe o problema economica, in timp ce este de fapt o oportunitate de afaceri. Va fi foarte dificil sa rezolvam problema mediului fara sustinerea Chinei si a Indiei si, desigur, fara sustinerea administratiei Obama. Avem mare nevoie ca toata lumea sa cada de acord si avem nevoie de leadership din partea economiilor mari, care pot indica o serie de directii. Daca economiile dezvoltate arata ca sunt gata sa investeasca in viitor si sa creasca standardele, acest lucru va deveni o povara pentru alte tari, care nu se incadreaza in aceste standarde.
Foto: Green Report / Anita Vizireanu