Statia electrica de la Stuparei a fost eco-modernizata 

Transelectrica si Siemens Romania au finalizat lucrarile de mentenanta si modernizare la statia electrica de 220/110 kV Stuparei, un nod important din sistemul electroenergetic national, principalul furnizor de energie pentru consumatorii din zona.

Statia colecteaza energie regenerabila produsa in hidrocentralele din zona (centralele Cornetu, Gura Lotrului, Calimanesti, Dragasani etc), pe care o evacueaza catre consumatori. Excedentul de energie este transportat prin intermediul statiei de 220 kV spre statia Bradu.

Reabilitarea si modernizarea au costat aproape 29 de milioane de lei si au avut o puternica componenta ecologica. Echipamentul vechi a fost inlocuit cu unul mai prietenos cu mediul, reducandu-se pierderile de ulei si impactul asupra mediului.

“Echipamentul cel mai important, unitatea de tranformare, are ulei termoizolant, iar pentru aceasta avem separator de ulei pentru protectie totala. De asemenea, avem un sistem de stins incendii si o infrastructura pusa la punct pentru a preveni scurgerile de ulei”, a declarat Adrian Baicusi, director general Transelecterica.

Acesta a adaugat ca aspectele importante de mediu sunt incadrate intr-un plan impartit pe etape si ca, oricum, statia de la Stuparei a avut si inainte de modernizare un impact redus asupra mediului.

Transelectrica si Siemens vor incepe studiile de fezabilitate pentru construirea unor noi centrale eoliene in Dobrogea, dar si in zona muntilor Lotru, care ar putea deveni unul dintre centrele de interes ale dezvoltatorilor de centrale eoliene, alaturandu-se Dobrogei si sudului Moldovei, au mai adaugat reprezentantii Siemens si Transelectrica, prezenti la inaugurarea statiei Stuparei.

Consum record

In noaptea de luni spre marti, din cauza temperaturilor foarte scazute, reteaua de transport a energiei a inregistrat un record de consum de 9.300 MWh, in conditiile in care, consumul mediu pe timp de noapte este de 6.700-6.800 MWh, potrivit reprezentantilor Transelectrica.

“Saptamana trecuta, media consumului a fost de 9.100 MWh si a fost atins un record de 9.300 de MWh in noaptea de luni spre marti. In aceasta iarna, consumul a inregistrat o crestere de peste 0,5%, fata de anul trecut”, a declarat Adrian Bicus.

Text: Carmen Albisteanu

Foto: exelectro.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri