Sistemul ecologic de incalzire-racire a locuintelor la Rehau

Rehau Polymer Romania a lansat pe piata locala, miercuri, sistemul complet de de incalzire-racire a locuintelor si firmelor de mici dimensiuni, bazat pe pompele de caldura care utilizeaza energia oferita in mod gratuit de mediul inconjurator, informeaza Agerpres.

Pe timp de iarna, echipamentul extrage caldura existenta in sol, in apa din subteran sau in aer, cedand-o apoi instalatiei de incalzire a cladirii, iar vara ‘evacueaza’ in exterior caldura din casa.
O pompa de caldura care incalzeste-climatizeaza integral o locuinta extrage din mediul ambiant pana la 75% din energia necesara functionarii sale.

Cu alte cuvinte, pentru circa 4 kW de energie termica livrata, pompa de caldura are nevoie de numai 1 kW de electricitate. Potrivit datelor comunicate Agerpres de catre ing. Dan Zainescu, consultant tehnic Rehau pentru energii regenerabile, pentru o casa de circa 200 mp, izolata foarte bine, costurile pentru incalzirea-racirea locuintei si furnizare de apa calda menajera se ridica la 150 de lei pe luna.

Pompa de caldura, instalatiile conexe si montajul reprezinta aproximativ 20-25% din costul constructiei, la o casa obisnuita, ceea ce-i face pe specialistii de la Rehau sa aprecieze ca acest sistem inovator se adreseaza cu precadere clientilor din categoria premium. Proiectul Rehau privind introducerea pompelor de caldura in Romania a depasit in momentul de fata faza-pilot, in Bucuresti functionand de anul trecut 10 asemenea instalatii, cele mai multe la persoane fizice.

‘Dupa ce am verificat viabilitatea solutiei noastre tehnice, pentru acest an ne propunem sa testam conceptul comercial, dar nu avem in vedere o anume tinta de vanzari’, a precizat directorul diviziei Instalatii termice si sanitare si Energii regenerabile, Sorin Stan. Compania germana Rehau este prezenta in Romania din anul 1996, la inceput printr-o reprezentanta.

Anul trecut, potrivit estimarilor directorului general al Rehau Polymer Romania, Emil Pop, firma a avut o cifra de afaceri de circa 70 milioane de euro, profitul net reprezentand aproximativ 7-8%. In legatura cu evolutia din acest an, Emil Pop a spus ca fata de 2007-2008, ani anormali cu economie supraincalzita si fonduri speculative intrate masiv pe piata, anticipeaza o scadere a afacerilor companiei cu pana la 25%, pentru finalul lui 2009.

Totodata, el a subliniat ca, fata de inceputul anului, cand a prognozat o contractie cu 30-40 la suta a businessului, acum este mai optimist, bazandu-se pe programul de investitii in infrastructura anuntat de guvern.

Foto: tehnicainstalatiilor.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri