Presedintele PSD Suceava, deputatul Catalin Nechifor, a declarat, luni, ca din 16 iulie nicio localitate din judet nu va mai avea groapa de gunoi functionala si ca deseurile vor fi duse in alte judete, costurile fiind numai la comune de 500.000 de lei lunar, potrivit Mediafax.
Nechifor a declarat, intr-o conferinta de presa, ca judetul Suceava, cu un potential turistic important, nu va mai avea din 16 iulie nicio groapa de gunoi disponibila conform Acordului cu Comisia Europeana, iar toate localitatile vor trebui sa transporte deseurile la gropi de gunoi din localitati din alte judete.
"La un calcul sumar, numai la comunele din judet costul lunar pentru transportul deseurilor se ridica la 500.000 de lei", a spus deputatul PSD.
El a aratat ca, la trei ani de la preluarea conducerii CJ Suceava, presedintele institutiei, Gheorghe Flutur, nu a reusit sa finalizeze proiectul integrat privind gestionarea deseurilor.
"Acest proiect a fost blocat consecutiv de Flutur din 2005 cand s-a refuzat un parteneriat public-privat. In 2008 Flutur a spus ca este o prioritate si nu s-a facut nimic ceea ce demonstreaza incompetenta guvernarii locale, judetene si nationale a PDL", a spus presedintele PSD Suceava.
Pe de alta parte, vicepresedintele PDL Suceava si al Consiliului Judetean Suceava, Daniel Cadariu, a declarat ca in perioada 2002 – 2003, cand PSD se afla la guvernare, a acceptat, in cadrul negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, termene de inchidere nerealiste pentru cele sapte gropi de gunoi din judetul Suceava, ultimul dintre aceste termene fiind 16 iulie 2011, pentru gropile de la Gura Humorului si Campulung Moldovenesc.
El sustine ca PSD continua "un serial al aberatiilor" pe marginea acestui subiect in conditiile in care CJ Suceava a inceput in avans si cu fonduri proprii constructia depozitului de deseuri de la Moara, iar in data de 11 aprilie 2011 a fost semnat contractul de finantare europeana pentru acest proiect, in prezent fiind derulate proceduri de achizitie publica a lucrarilor din cadrul proiectului.
"In ce priveste perioada ulterioara datei de 16 iulie 2011, in urma avizelor primite de la Ministerul Mediului si Agentia Regionala de Mediu, a fost gasita solutia depozitarii temporare a deseurilor menajere pentru cele doua locatii, Gura Humorului si Campulung Moldovenesc, pe acelasi amplasament, urmand ca aceste deseuri sa fie folosite in procesul de inchidere a celor doua gropi, in ce priveste profilarea lor", a mai spus Cadariu.
Consiliul Judetean Suceava a primit fondurile de prefinantare a proiectului finantat prin POS Mediu pentru infiintarea celor doua depozite ecologice de deseuri din judet si urmeaza sa faca plati si decontari la lucrarile executate.
Fonduri de 63 milioane euro
Potrivit administratorului public al judetului Suceava, Irina Vasilciuc, CJ Suceava a primit 27 de milioane de lei reprezentand suma de prefinantare a proiectului, fondurile urmand sa fie folosite pentru plati, iar rambursarea sumelor de bani cheltuite deja de institutie se va face in perioada urmatoare dupa ce va fi depusa documentatia aferenta.
In judetul Suceava urmeaza sa fie construite doua depozite ecologice de deseuri: unul in zona municipiului Suceava, iar un al doilea, pentru zona de munte, care va fi amplasat in zona comunei Pojorata.
Pe langa cele doua depozite ecologice, intregul proiect, in valoare de 63 de milioane de euro, prevede infiintarea a 5.000 de puncte de colectare a deseurilor si sapte statii de transfer.
Foto: newsme.ro