Schimbarile climatice abrupte din trecut au facut ca musonul sa se deplaseze catre sud, se arata intr-un studiu publicat in revista Science. Din acest motiv, cele mai multe precipitatii au cazut deasupra oceanului, privand vegetatia de o sursa importanta de apa, potrivit Treehugger.
Studiul, realizat de cercetatorii de la Oregon State University (OSU), alaturi de cei de la Institutul de Oceanografie Scripps si The Desert Research Institute, a examinat izotopii oxigenului din gheata, descoperind un asemenea fenomen in urma cu 100.000 de ani. Atunci, vegetatia a suferit mutatii importante.
“Schimbarile de acest gen au fost teoretizate in tiparele climatologice, dar nu am avut pana acum date precise care sa arate un impact atat de extins al schimbarilor climatice abrupte. Datele sunt destul de greu de ignorat”, a explicat Ed Brook, profesor la OSU.
Zonele cele mai afectate au fost India, sud-estul Asiei si nordul Africii. Diferentele mari dintre nivelele de oxigen din diferite perioade, alaturi de compozitia lor izotopica, ii face pe oamenii de stiinta sa creada ca vegetatia a scazut drastic din cauza deplasarii musonului.
Studiul apare dupa ce, in urma cu trei luni, un alt studiu, realizat de Universitatea Purdue, a indicat faptul ca musonul apare cu 10-15 zile mai tarziu decat in trecut, iar in multe regiuni din Asia de sud a scazut in intensitate.
Foto: Treehugger