In capitala statului Yemen, Sanaa, zeci de oameni sunt fortati sa strabata strazile cu butoaie inca de dimineata pentru a strange apa, iar numarul lor creste pe masura ce fantanile seaca. Expertii arata ca natura nu poate reumple depozitele subterane ale tarii in ritmul in care ele sunt golite de cei 23 de milioane de locuitori, transmite Reuters.
"Daca vom continua in acest ritm, Sanaa va fi un oras fantoma in 20 de ani", a explicat Anwer Sahooly, expert al agentiei germane de dezvoltare GTZ, ce desfasoara cateva proiecte in Yemen. Acesta a aratat ca se asteapta ca populatia tarii se dubleze in 20 de ani.
Unele fantani din Sanaa au ajus acum la o adancime de 800-1.000 de metri, nivel la care este nevoie de echipamente speciale pentru foraj. Criza este agravata de raspandirea excesiva a irigatiilor, mai ales pentru recoltele de khat, un narcotic usor foarte folosit in Yemen. Agricultura consuma 90% din apa, iar din acest procent, 37% se indreapta spre recoltele de khat.
Milioane de locuitori ai Yemenului vor fi fortati sa paraseasca tara, transformandu-se in refugiati in statele din regiune sau in Europa. Criza apei a provocat si conflicte, mai ales in zonele populate de triburi. Specialistii pun in contrast situatia Yemenului cu cea a vecinilor din Oman, unde nicio fantana nu se construieste fara aprobarea autoritatilor.
Tarile occidentale se tem ca organizatia terorista Al Qaeda va exploata instabilitatea din Yemen si va pregati in aceasta regiune noi atacuri.
Foto: jorgetutor.com