S-a lansat primul ghid pentru realizarea potecilor tematice

Primul ghid pentru realizarea potecilor tematice in interiorul siturilor protejate s-a lansat astazi, in cadrul intalnirii din Poiana Brasov a celor 40 de reprezentanti din administratiile ariilor protejate din Romania.

"O poteca tematica este un traseu care spune o poveste despre zona respectiva. Are un singur subiect si de la inceput pana la sfarsit se axeaza pe un element specific, mai putin cunoscut sau neobisnuit al zonei respective. Exista trasee tematice in Romania, dar pentru Parcul National Muntii Macinului cel deschis anul acesta este primul", a declarat pentru Green Report Georgiana Branescu din partea Asociatia de Ecoturism din Romania (AER).

Ghidul se adreseaza staff-ului din managementul ariilor protejate si directorilor de parcuri. El este primul de aceasta natura, pentru ca bibliografia in domeniul elaborarii traseelor tematice nu exista in limba romana.

Documentul este primul instrument practic pentru administratorii de arii protejate realizat de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) in cadrul proiectului „Trasee tematice – de la teorie la practica in Parcul National Muntii Macinului”. Ghidul vine in sprijinul promovarii ariilor naturale protejate, plecad de la conceperea in practica a unei poteci tematice in Parcul National Muntii Macinului.

Traseul Carabalu din Muntii Macinului este unic datorita etajarii specifice a florei si datorita speciilor de fauna protejate de importanta europeana. Printre acestea se numara testoasa dobrogeana, acvila tipatoare mica, balaurul dobrogean, soimul dunarean si vanturelul de seara.

"Traseele tematice bine concepute si realizate pot deveni instrumente valoroase de educatie pentru mediu, lectii in aer liber, calatorii interactive si chiar unelte de modelare a caracterelor", a declarat Iulia Olariu, autoarea ghidului.

Ghid pentru organizarea taberelor de educatie ecologica

Seminarul organizat de World Wide Fund for Nature (WWF), Royal Dutch Society for Nature Conservation (KNNV), Propark-Fundatia pentru Arii Protejate si Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) se desfasoara in perioada 15-17 octombrie 2009 si isi propune sa imbunatateasca aptitudinile profesionale ale administratorilor de parcuri nationale. Conferinta reuneste cate doi reprezentanti din cele 22 de parcuri nationale din Romania.

Joi, seminarul a gazduit prezentarea rezultatelor unui proiect pe tema realizarii taberelor de educatie ecologica Junior Rangers. In cadrul acestui proiect s-a elaborat un ghid care sa fie folosit de catre toate administratiile de arii protejate, atat parcurile nationale, dar si ariile mai mici care au doar custozi.

spot_img

Ultimele știri