Rusia si-a revizuit in crestere miercuri obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in vederea conferintei de la Copenhaga, la 20-25 la suta pana in 2020 in raport cu 1990, fata de 15 la suta pana acum, a anuntat Comisia Europeana, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Prin organizarea conferintei de la Copenhaga in mai putin de doua saptamani, am realizat astazi progrese foarte importante si salut intentia afisata de presedintele (rus Dmitri) Medvedev, privind un obiectiv propus de reducere a emisiilor cu 20-25 la suta" pana in 2020, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Barroso a facut aceste declaratii la Stockholm, in urma unui summit intre reprezentantii UE si presedintele rus. Medvedev nu a rostit aceste cifre, dar sursa din cadrul delegatiei ruse, citata de agentia rusa Interfax, a confirmat ca Medvedev a formulat aceasta propunere in cadrul summitului.
Presedintele doreste sa indeplineasca acest obiectiv – o scadere cu pana la 25% – prin cresterea cu 40% a "eficientei energetice" a uzinelor din Rusia, a precizat sursa.
Dezvaluindu-si astfel ambitiile, Rusia se aliniaza oarecum Uniunii Europene, care s-a angajat sa reduca cu 20% propriile emisii de gaze cu efect de sera pana in 2020, si chiar cu 30% in cazul unui acord international pe aceasta tema.
Moscova face presiuni asupra altor state industrializate sau in curs de dezvoltare, printre care Statele Unite, India sau China, care ezita in stabilirea unor obiective similare.
"In prezent avem un obiectiv (comun) care este de a-i convinge pe colegii nostri sa fie mai seriosi fata de aceasta problema", a declarat Medvedev. "Toate acestea trebuie sa se faca inaintea conferintei de la Copenhaga, care sper ca va fi un succes, desi nu exista un acord coercitiv", a adaugat acesta.
"Vom reusi la Copenhaga", a confirmat Barroso. "Atat Uniunea Europeana cat si Rusia au responsabilitatea de a da un exemplu privind incalzirea globala si trebuie ca toata lumea sa faca tot posibilul" in vederea limitarii incalzirii planetei, a adaugat acesta.
"Am putea negocia intre noi pe tema cifrelor, dar nu putem negocia (legile) fizicii. Stiinta este cea care trebuie sa ne conduca", a declarat Barroso.
Concomitent, cancelarul german, Angela Merkel, a cerut miercuri la Berlin, stabilirea unui acord coercitiv in cadrul conferintei de luna viitoare de la Copenhaga pe tema incalzirii globale, care sa fie semnat in primul semestru al lui 2010.
"Este clar ca asta depinde acum de noi, de Germania si Europa, de a fi ambitiosi si de a nu pune la indoiala succesul de la Copenhaga", a adaugat aceasta.
Summitul de la Copenhaga, care se va desfasura intre 7 si 18 decembrie, este amenintat de esec din cauza opozitiei statelor din Asia si Pacific, care cuprind cei mai mari trei poluatori cu gaze cu efect de sera din lume – China, Statele Unite si Indonezia – privind stabilirea unui obiectiv coercitiv pentru reducerea emisiilor poluante.
Foto: news.xinhuanet.com