Ministerul Mediului a semnat un protocol pentru reconstrucția ecologică a Parcului Văcărești

Asociaţia „Parcul Natural Văcăreşti” a semnat un protocol de colaborare, cu Ministerul Mediului, care deblochează activități deosebit de urgente cum ar fi paza, protecția și reconstrucția ecologică. Activitatea asociației fusese întreruptă în urma unei ordonanțe.

„Planul de management al Parcului Natural Văcăreşti presupune, în primul rând, cercetare şi stabilirea măsurilor pe următorii zece ani. Noi am început activitatea din momentul înfiinţării parcului. Activitatea a fost întreruptă la nivel oficial prin Ordonanţa 75, însă noi ne-am continuat activitatea chiar dacă nu am mai avut dreptul şi obligaţiile să o facem”, a declarat Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei „Parcul Natural Văcăreşti” (APNV), potrivit Agerpres.

Nevoile urgente sunt paza (în faza actelor de vandalism și de incendieri) și reconstrucţia ecologică, măsuri pe care asociația nu le-a putut lua fără a avea un statut legal.

Potrivit ministrului de resort, elaborarea Planului de Management al Parcului Natural Văcăreşti va fi finanţată din bugetul de stat, suma urmând să fie de „câteva sute de mii de euro”.

„«Nebunia frumoasă» a unor oameni sufletiști și pasionați de ecologie, care au pus pe masa multor guverne un studiu prin care arăta bogăția de specii găsită între blocurile din București a dat roade și mă bucur că astăzi am reușit să deblocăm un proiect ce a stat încremenit în birocrație și dezinteres”, a transmis ministrul Costel Alexe.

În data de 10 aprilie 2017, Administraţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) a devenit oficial administratorul Deltei Văcăreşti, într-un parteneriat semnat cu Primăria Capitalei.

Asociaţia Parcul Naţional Văcăreşti a dezvoltat proiectul pentru o mlaştină urbană urmând exemplul britanic şi lucrând cu organizaţii de mediu cunoscute, precum Wetland Link International, Wildfowl şi Wetland Trust, filiala WWF România, cât şi cea din Marea Britanie.

Peste 150 de specii de păsări pot fi observate la Văcăreşti, în special cele de apă: bâtlani, egrete, cormorani şi gâşte sălbatice. În afară de acestea, mlaştinile sunt şi casa unor mamifere mici precum: vulpi, nevăstuici şi vidre (protejate la nivel european). Ecosistemul este divers şi include reptile, amfibieni şi nevertebrate precum: tritoni, salamandre, ţestoase de apă, şopârle gri, şerpi de iarbă.

Parcul Natural Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, perdele de trestie şi stuf. Totodată, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii.

În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare.

spot_img

Ultimele știri